Het Vierde Rijk: Michiel Janzen maakt het spannend!

Met Het Vierde Rijk geeft Michiel Janzen een spannend vervolg aan twee eerdere feitenfictie werken over Adolf Hitler met zijn favoriete commando Obersturmbannführer Otto Skorzeny in de hoofdrol.

Janzen kan als geen ander op aansprekende wijze historische feiten mengen met fictie. In Het Vierde Rijk gaat het om de laatste dagen van de Führer in zijn Berlijnse bunker. Dat hij daar zelfmoord pleegde is een gegeven dat in de westerse wereld tot 1972 aan twijfel onderhevig is geweest. Geruchten over een ontsnapping hielden stand tot 1972, toen een studie van gebitsresten datgene onder bewijs stelde wat voor de Russen al vanaf 4 mei 1945 duidelijk was.

Wat nu als Hitler er wel in zou zijn geslaagd om de vlucht te nemen?Als de operatie Grau, de aldus gedoopte ontsnappingspoging, realiteit was geweest? Janzen neemt die afslag op onnavolgbare wijze, zó dat de twijfel met terugwerkende kracht toeslaat. In zijn verantwoording zet de auteur je dan weer met beide benen op de grond.

De beschrijving van de laatste dagen, de jacht op zijn lijf door Russen en Britten, het antisemitisme van Henry Ford, vloeit samen tot een super spannende thriller. Juist omdat de auteur zoveel kennis heeft van de werkelijke toedracht is de grote scheut aan fictie die hij eraan toevoegt zo onderhoudend. Hij zet het neer in korte, flitsende hoofdstukken. Het geeft de lezer de gelegenheid om even weer bij te komen en zich los te maken uit de omklemming.

De toegevoegde lijst van personages openbaart wat hun wezenlijke betekenis was. Een aantal ervan is verzonnen maar zodanig dat je nauwelijks wilt geloven dat ze niet echt hun betekenis hebben gehad.

Janzen toont zich een meester in fantasie die de werkelijkheid geen geweld aan doet. Door steeds weer de ware karakters bloot te leggen, van de jonge bruid Eva Braun tot dat van de Führer zelf.

Door Dick van der Veen

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina