Mister Big: uitstekende verklaring door Douglas De Coninck

In het boek Mister Big geeft auteur Douglas De Coninck een excellente verklaring van een verhoormethode die aan mondiale twijfel onderhevig is. Hij doet dat aan de hand van de moord op Heidy Goedhart in Kaatsheuvel, december 2010. 

Bij Big Ben gaat het om een methode waarbij de politie met inzet van infiltranten uit eigen gelederen daderkennis boven water probeert te krijgen. Een kwestie van sturend verhoren,  waarbij hoegenaamd niets wordt geschuwd en zeer veel is toegestaan. Daderkennis die voor bewijsvoering van meer gewicht is dan een pure bekentenis.

De Coninck maakt de lezer tot in details deelgenoot van de toegepaste methodiek aan de hand van politieverhoren en gevoerde gesprekken. Daar waar je op enig moment de verdachte het liefst onmiddellijk achter de tralies wenst te zien, slaat op grond van de door De Coninck verstrekte gegevens een paar bladzijden later de twijfel toe en heb je de neiging het voor hem op te nemen. 

De leek zal zich meervoudig verbazen wat allemaal is toegestaan bij het uitlokken van een bekentenis. In dit geval overkomt het verdachte Wim in de moordzaak Kaatsheuvel. De kracht van dit boek is dat de auteur alle bouwstenen aandraagt waarop de lezer zelf een mening kan vormen. 

Tijd en geld spelen geen rol. Je krijgt een goed beeld van de trucs die aan weerszijden worden toegepast. Cruciaal is of de verdachte bezwijkt door de worst die de infiltranten hem voorhouden, zeg maar noodgedwongen, of door de voortdurende aanval op zijn of haar geweten.

Als Vlaams misdaadjournalist is hij gefascineersd door rechterlijke dwalingen, waarvan hij er in Mister Big een groot aantal opsomt. Het niet letten op voetafdrukken in de sneeuw, zoals bij de moordzaak Kaatsheuvel, is daarvan wel het meest aansprekende voorbeeld.

Ieedereen die wil weten hoe 'het spel' in elkaar steekt kan niet om dit boek heen. Het doet wat met je gevoelens, maakt je als het ware medeplichtig in de beoordeling.

Dick van der Veen 

 

VRIJSPRAAK

 

Het Gerechtshof in Den Haag heeft Wim S. vrijgesproken van de moord op zijn echtgenote in decmber 2010.  Er is volgens het Hof te weinig bewijs. Eerder eiste het Openbaar Ministerie 17 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.  De bekentenis van verdachte zou onder pressie zijn verkregen.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina