Wat heeft de mens veel aan het schaap te danken!

Het leven van mens en dier zijn nauw met elkaar vervlochten. De ontwikkeling van de homo sapiens is in een relatieve stroomversnelling geraakt sinds deze het schaap meer serieus nam en zicht kreeg op de profijtelijkheid. Beiden beheersen het speelveld miljoenen jaren, maar pas zo’n 2.500 jaren geleden openden de Scythen hun ogen voor de meerwaarde van het levende schaap.  Naast zuivel is het met name de wol die de mens gerieft. Zorgt zowel voor warmte als verkoeling. Maar ook medicinaal valt de waarde nauwelijks te overschatten.

In Een kleine geschiedenis van de wereld, aan de hand van schapen zoomt Sally Coulthard in op het wijde spectrum. Ze geeft de lezer inzicht in het proces van domesticeren, waarbij de mens het schaap naar de hand zette. De eindigheid van de rui is een bijzonder facet in dat geheel. Coulthard laat haar fenomenale kennis los op dit werk, dat standaard gaat worden. In veertien hoofdstukken schetst ze de imponerende geschiedenis, verstrekt een veelheid aan wetenswaardigheden en onderbouwt op aansprekende wijze haar stellingen. En passant krijg je een schat aan details mee. Wordt uitgelegd dat de uitleg van een ondeugende jongen aan een belhamel slechts een afgeleide is. Een hamel is de gecastreerde hond die de schaapskudde bijeen houdt en dat heel lang deed met behulp van een bel.

Kennersblik

Schapenmelk, rijker aan vetten en eiwitten dan de melk van de koe. De wollige eeuwen van Groot Brittannië uitgelicht. Met oog voor de verschrikkelijke straffen die werden opgelegd aan degenen die zich aan diefstal van wol schuldig maakten. Een overdosis aan geweld die de waarde van het schaap illustreren. Met een kennersblik de historie beschreven, inclusief de kinderarbeid. De gevoelloosheid van de bezittende klasse. Geschreven in een prettige stijl, onderhoudend en fascinerend. Herhaaldelijk de verbazing over alweer een belangrijke ontwikkeling die te danken is aan het schaap. Epos dat een ereplaats verdient in de boekenkast.

Dick van der Veen

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina