Adembenemende thriller over aanslag op Eisenhower

Hoe spannend kun je het maken zal de lezer van Hitlers Geheime Ardennencommando zich afvragen als hij/zij zich door auteur Michiel Janzen van hetene naar het andere spannende avontuur wordt getrokken. Met Hitler zelf heeft het allemaal weinig te maken, al is het in zijn naam dat zekere Günther Schmidhuber namens de nazi's een levensgevaarlijke opdracht uitvoert: het liquideren van Dwight Eisenhower in een zwaar bewapend hotel in Parijs.

De opdracht op zich komt van Otto Skorzeny, de SS-commandant waarop de Führer zijn hoop heeft gevestigd als hij in december 1944 steeds verder in het nauw wordt gedreven, de Britten en Amerikanen aan de ene en de opdringende Russen aan de andere kant leggen de Duisters over de knie. Met heel veel list en een stevige scheut bedrog werkt hij zich door de vijandelijke linies heen. Een geweldige prestatie want de Amerikanen zijn ook niet bepaald van gisteren.

Janzen toont een groot inlevingsvermogen en zet de lezer er met de neus bovenop. Die zal smullen van de kleine en grote strategieën waarmee Duitsers en geallieerden elkaar de overwinning betwisten. Knap hoe hij met enkele pennenstreken situaties trefzeker weergeeft. Een snelle schrijfstijl gekoppeld aan verhelderende sfeertekeningen. Fantasie die de werkelijkheid dicht op de hielen zit. Oorlogshandelingen zijn keihard, maar zelden emotieloos. Daarvan ook zijn in dit verhaal treffende voorbeelden opgesloten. Niet alleen de loop van het geweer reageert.

Een epos dat laat zien hoe spitsvondig een mens kan zijn onder immense dreiging. Hoe deze de grens van het menselijk kunnen overschrijdt als de dood hem voor het grijpen heeft. Hierbij past een verrassend plot en dat krijg je aangereikt. Janzen schuift met vernuft de menselijke pionnen over het schaakbord, zet ze in hun kracht, laat ze tot de verbeelding spreken. Geen uitgemolken gewelddadigheid om de oorlogsellende te schetsen. Integendeel, de kracht zit in het denkpatroon.
Ook al weet je beter: op enig moment onderga je de twijfel of de Duitsers niet alsnog met terugwerkende kracht aan het langste eind zullen trekken. Het als en wanneer zijn ineens geen dode letters meer. Een boek dat ook lezers trekt uit de hoek waar degenen zich bevinden die niets van oorlog moeten hebben. Een thriller van formaat met een zeer hoog amusementsgehalte als vrucht van een deskundig gepassioneerd schrijver.

Dick van der Veen

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina