Genieten van vijftig nieuwe klompenpaden

Dick van der Veen

Vakantie in eigen land heeft een nieuwe dimensie gekregen met de totstandkoming van klompenpaden. Toerisme in z’n puurste vorm, zonder winstbejag. Wie tot de velen behoort die er inmiddels één of meer van hebben bewandeld kan je haarfijn uitleggen waarom dit de beste manier is om een land te leren kennen.

Een pluim op de hoed van de lokale organisaties in de provincies Gelderland en Utrecht. Na de eerste vijftig die onder auspiciën van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht tot stand kwamen zijn er opnieuw vijftig uitgezet. Ze laten je kennis maken met  het unieke cultuurlandschap van beide provincies. Uitgeverij Blauwdruk zorgt met de gids 50 Nieuwe Klompenpaden voor een stuk extra beleving. In woord en beeld offreren kenners datgene wat je onderweg ziet, geven er zinvolle informatie over. Gedichten, schetsen, recepten voor gerechten met ingrediënten, nauw gelieerd aan de flora en fauna van de streek, voegen extra waarde toe. Stapsgewijs krijgt de wandelaar een schat  een informatie toegespeeld op het vlak van kunst, cultuur en literatuur, vermengd  met een stevige scheut architectuur en  historie.

Kompas

De gids is een betrouwbaar kompas tijdens de rondwandelingen. Dat laatste heeft ook z’n charme. Start en finish – helder  omschreven -  zijn dezelfde; je kunt je vervoermiddel in de (directe) omgeving stallen. Vaak is het mogelijk om onderweg over te stappen op een naburig pad. De routes brengen je op plekken waar je op eigen initiatief nooit zou komen. Ze leiden veelvuldig over privé terrein en door landgoederen die normaliter voor het publiek zijn gesloten.  Veel wandelaars lopen de paden een aantal keren per jaar om zo te ervaren wat de seizoenen met de natuur uitspoken. Op deze manier is vakantie in eigen land geen straf. Integendeel, het verinnigt de trots op en de liefde voor datgene wat dit kleine lande aan de Noordzee te bieden heeft. Een gids die je al gauw als een echte kameraad gaat beschouwen op je tochten door het onbekende Nederland.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina