De vrijheid proeven zoals die voor ons werd bevochten

Wandelgids voert in 13 etappes langs voornaamste locaties

Dick van der Veen

Na ‘Normandië’ leek de bevrijding van Nederland voor de deur te staan. Het grote vergis! De weerstand van de nazi’s was veel groter dan verwacht. Da, gevoegd bij militaire inschattingsfouten, maakte dat het staartje van de Tweede Wereldoorlog een bittere beproeving met zich mee bracht.
Iedereen weet van de Slag om Arnhem, die de Gelderse hoofdstad in puin legde, de bevolking massaal uit hun huizen joeg, dood en verwoesting met zich mee bracht.

Het begon voor deze zwaar beproefde regio met de driedaagse Slag om de Grebbeberg. In het verlengde daarvan kregen de Utrechtse Heuvelrug, de Betuwe, de Veluwezoom en de Gelderse Vallei er flink van langs. Tussen de Grebbeberg en Hotel de Wereld, waar de vredesonderhandelingen werden gevoerd, lagen vijf inktzwarte jaren, een verschrikkelijke dissonant in de harmonieuze betrekking met de oosterburen.

Initiatief

De Stichting  Pad van de Vrijheid brengt met een gelijknamig wandelboek de herinneringen aan een levens verslindende botsing tussen de ontspoorde buur en de geallieerde dapperheid tot leven. Er zijn dertien etappes uitgezet doe je over een afstand van 155 kilometer langs alle plaatsen voeren waar bloed en tranen vloeiden. Duidelijke routebeschrijving met een massa informatie over de oorlogshandelingen en de  cruciale plekken waar ze plaats vonden. Daar waar woorden tekort schieten vullen unieke foto’s en kaarten die lacune op.

Gedichten, treffende uitspraken en nuttige overnachtingsadressen, openbaar vervoer  plus tal van tips voor bezienswaardigheden onderweg completeren deze waardevolle gids. Geen gelijkwaardig alternatief denkbaar om de impact voor de regio zo op de voet te kunnen volgen. Een keur van medewerkers, qua tekst en beeldmateriaal, smolt vaardigheden samen. Op 10 mei 1940 stond een (Grebbe)berg ellende te wachten; op 5 mei 1945 werd in Wageningen de vrede overeen gekomen die ons inmiddels 75 jaar in vrijheid doet leven.

De  gids werd geproduceerd in samenwerking met Uitgeverij Blauwdruk (www.uitgeverijblauwdruk.nl) , zie voor informatie samenstellers en actuele routeinformatie www.padvandevrijheid.nl Een pure aanrader voor herdenken en beleven.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina