Atlas van WO ll is onmisbare bron

Voor wie de complexiteit van de Tweede Wereldoorlog wil doorgronden is de Atlas van WO ll een onmisbare bron.  In meer dan 100 kaarten met verklarende teksten, grafieken en illustraties legt ze de samenhang bloot. Daarvoor komen de experts van al die disciplines uit de loopgraven. De samengebalde expertise levert een product op van uitzonderlijke kwaliteit.

De atlas confronteert met  het mechanisch vernuft dat er in deze wereldbrand aan te pas komt. In de eerste plaats een absoluut hoogtepunt in de militaire geografie. Je ziet het opschudden van de continenten voor je. Op de kaarten  is overzichtelijk verbeeld hoe de wereld van de kaart raakt. Een focus op militaire acties, maar daarbij moet worden bedacht dat van de in totaal 80 miljoen doden 60 miljoen burger slachtoffers te betreuren zijn.

Een  ongekende uitdaging voor cartografen, die de waarde van hun creativiteit zien verhoogd met verklarende teksten  en grafieken. De kenner heeft in deze atlas een naslagwerk dat in geen tijd oorzaak en gevolg opdist; de leek ziet de reikwijdte van veldslagen in één  oogopslag.

Vijf hoofdstukken leiden de lezer door deze oorlog, die in zekere zin een voortvloeisel is van  WO l en de knevel die Duitsland in de vredesbepalingen krijgt opgelegd. Het eerste hoofdstuk, Afglijden naar de oorlog, focust zich er op. Vervolgens: Duitse triomfen, De oorlog breidt zich uit, Het tij keert om te eindigen met Eindstrijd en nasleep. De aroombommen op Nagasaki en Hiroshima , die het ‘nooit weer ‘een extra lading geven en een slot op een derde wereldoorlog gooien wat in de 75 jaar na dato niemand heeft willen verbreken.

Atlas  van WO ll is de triomf van de samenwerking tussen de best ingevoerden in de disciplines die er toe doen. De best  ervaren historici verlenen  hun medewerking . Een uitgave  van uitgeverij Lannoo, www.lannoo.com

Dick van der Veen

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina