Oener Toneel Vereniging amuseert met kolderieke klucht

Dick van der Veen

OENE - De ernst van alledag wordt in Oene steevast met de Lente in aantacht doorbroken wanneer de lokale toneelvereniging een blijspel op de planken zet. Dit keer geldt het de klucht in vier bedrijven 'Knollen veur citroenen' van Erfried Smija. De achtmansformatie van OTV laat tijdens de première de zorgen over het Corona virus weglachen. De enkeling die voor de beeldbuis thuis het zekere voor het onzekere nam zal er door familie, vrienden en kennissen op attent worden gemaakt heel wat te hebben gemist.

Op OTV is  'Klein maar fijn'  van toepassing. Door allerlei omstandigheden is het ledental tot een negental ingekrompen. ,,We hebben dringend behoefte aan enkele jonge talenten:, geeft voorzitter Sander Ordelman aan als hij tradtioneel  voor het rolgordijn de zaal op zijn  eigen wijze toespreekt. 

Het is de gewoonte bij OTV leden om beurt een hoofdrol te geven. Dit keer ''Gemiddelde Nederlander Edwin Scholten in de huid van Klaas Wielink en  zijn vrouw Roelie Wiekens, vertolkt door Ike ter Weele. De laatste staat pas voor het tweede jaar op de planken. ,,Ze is er één uit een toneelfamilie", verklaart een bezoeker naast ons haar onbevangenheid. De vereniging haalde er een talent mee binnen. Dat geldt in niet mindere mate voor Scholten, die ruime ervaring heeft bij collega's van De Burgerenk en Dindoa. Dat de innemende persoonlijkheid als de gemiddelde Nederlander wordt bestempeld doet vermoeden dat de auteur zo zijn eigen standaard heeft wat betreft het alcoholgebruik. Met dat wat er in anderhalf uur door gaat kun je een kroeg beklanten.

Spannend

Het spannendste moment ligt opgesloten in het vierde bedrijf. Klaas, die vijftig kilo aan gewicht kwijt is geraakt, zakt met veel kabaal door een stoel. Het loopt nu goed af, maar stel dat hij op zijn oude gewicht was gebleven.... ,,We spelen alles aan flarden", horen we de voorzitter denken. Volgens penningmeester Gerrit Huiskamp blijft de schade beperkt tot 3,50 euro, want voor dat bedrag is het meubel bij Stilema ingeslagen. Hij als de gehate volkstuinder Max Moes en ook de overige meewerkenden (Rita van Tongeren, Ruben Kers, Reintje Vijge, Driesje Vos en Sander himself)  hebben stuk voor stuk een wezenlijk aandeel inn het succes van deze avond. Wim Sonneveld zou zich ongetwijfeld onder de toeschouwers scharen als hij in deze tijd leefde, want spetterende kroketten in de pauze behoren bij een andere traditie in de Oener Schouwburg Dorpszicht. Wat de knollen voor citroenen betreft: dat geldt voor alles bij de voorstellingen want ook bij de verloting is het altijd prijs. 

Opmerkingen

Rita van Tongeren

08.03.2020 11:47

Met veel plezier en gepaste trots deze mooie recensie gelezen! Hier doen we het voor! Als het publiek lacht, hebben wij ook plezier!
Bedankt voor de mooie woorden en uw aanwezigheid! Namens heel OTV!

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina