Vesting Elburg: vuurwerkvrije zone tijdens jaarwisseling

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft begin dit jaar besloten een pilot in te stellen voor de Vesting. De komende jaarwisseling is de Vesting een vuurwerkvrije zone. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal ziet een breed draagvlak voor dit besluit: “We hebben dit jaar een petitie ontvangen waarin inwoners ons oproepen de Vesting als vuurwerkvrije zone te benoemen. Die petitie is ondertekend door 700 inwoners. We geven hier gehoor aan en zetten in op extra maatregelen.”

 

Maatregelen

De extra maatregelen bestaan uit het intensiveren van het toezicht en het aanwijzen van de Vesting als vuurwerkvrije zone tijdens de jaarwisseling. Extra toezicht begint al in de weken voor de jaarwisseling en is er zowel fysiek door beveiligers, als met behulp van cameratoezicht. Dit toezicht heeft een preventieve werking en wordt ingezet om daders te identificeren.

 

De vuurwerkvrije zone geldt van 31 december 2022 tot 1 januari 2023 2.00 uur. In deze zone, de monumentale Vesting, geldt dan een verbod om vuurwerk af te steken. In alle andere delen van de gemeente is binnen deze tijden het afsteken van vuurwerk wel toegestaan. Vanzelfsprekend gelden daar de landelijk vastgestelde vuurwerkregels. “Met het aanwijzen van de vuurwerkvrije zone willen we samen met inwoners en ondernemers de kans op gevaar, schade en overlast door vuurwerk verkleinen.” aldus burgemeester Jan Nathan Rozendaal.

 

Samen handhaven

Het verkleinen van de kans op gevaar, schade en overlast door vuurwerk is een gezamenlijke klus. Wij doen als gemeente samen met de politie, een nadrukkelijk beroep op alle inwoners en ondernemers om samen op te trekken. In de eerste plaats door geen vuurwerk af te steken, maar ook door gebruik te maken van de mogelijkheid om overlast te melden via de politie of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

 

We vragen alle eigenaren van panden met een beveiligingscamera deze camera’s te melden bij de politie via ‘camera in beeld’. Met behulp van de aangemelde camera’s kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. 

Tenslotte zijn diverse inwoners een buurtpreventteam gestart. Dit team van burgers zal zichtbaar zijn in de Vesting. Zij gaan in gesprek met overlastveroorzakers en zullen gevaarlijke situaties melden bij de handhavers.

 

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal benadrukt nogmaals dat Oud en Nieuw voor iedereen een fijne avond moet kunnen zijn: “Laten we met elkaar zorgen dat de komende jaarwisseling heel feestelijk verloopt, maar zonder vuurwerk in de Vesting. Door zoveel mogelijk samen op te trekken, kunnen we ons gezamenlijke belang benadrukken. Dat lukt ons vast en zeker!”

 

Informatieavond

Op donderdag 1 december staat een thema-avond gepland voor inwoners en ondernemers van de Vesting. Tijdens deze bijeenkomst staan de vuurwerkvrije zone, de aanpak van het vuurwerkoverlast en het gezamenlijke belang centraal.

 

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina