Nederlanders in 2021 langer op vakantie in Gelderland

 

Gelderland was vorig jaar opnieuw de populairste bestemming voor binnenlandse vakanties. Dat blijkt uit het CBS Vakantieonderzoek 2021. Het  aantal buitenlandse gasten was in 2021 als gevolg van Covid sterk gedaald, waar het aantal Nederlandse gasten juist hoger dan in de jaren ervoor was. Ook nam het aantal overnachtingen per vakantie toe.

 

Bijna 1,6 miljoen Nederlanders gingen in 2021 op vakantie in de provincie, goed voor bijna 3,5 miljoen vakanties. Ze gaven daarbij in totaal 772 miljoen euro uit. Met 16,0% van het totale aantal binnenlandse vakanties stond Gelderland daarmee bovenaan.

 

Fietsvakantie

Nederlanders gaan vooral op vakantie naar Gelderland voor ontspanning (35,7%) of om een actieve vakantie te beleven (21,1%). Actieve Gelderse vakanties zijn voornamelijk fietsvakanties (62,5%). Dit is een stuk hoger dan gemiddeld in Nederland, want in het algemeen vormen fietsvakanties 54,8% van de actieve vakanties.

Gedeputeerde Toerisme en Recreatie Peter van 't Hoog: “Ik ben trots op onze toeristisch aanbod. We hebben bezoekers veel te bieden. Door de grote variatie in onze Gelderse regio’s en onze investeringen in bijvoorbeeld ons fiets- en wandelnetwerk, kunnen we goed en verantwoord gastheer zijn."

 

Overnachtingen per vakantie toegenomen

De 3,5 miljoen Gelderse vakanties resulteerden in zo'n 15,7 miljoen overnachtingen. De meeste daarvan zijn toeristische overnachtingen, in totaal 14,0 miljoen. 1,7 miljoen overnachtingen betreffen verblijf in eigen, vaste accommodaties. Het aantal gasten in logiesaccommodaties zat in 2021 nog niet op het niveau van 2019. Het aantal overnachtingen daarentegen was hoger, doordat de lengte van het verblijf toenam. Tussen 2019 en 2021 nam het aantal nachten dat Nederlandse gasten in Gelderse logiesaccommodaties verbleven toe met 14,5%. Dit blijkt uit cijfers van de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.

 

Veluwe meest geliefd in Nederland

Binnen Gelderland vonden de meeste vakanties plaats op de Veluwe (52,1 %). Concreet zijn dat 1,8 miljoen vakanties, 8,4% van het Nederlandse totaal. Dat kan mede verklaard worden doordat meer dan 40% van de Veluwe bestaat uit bos en open natuur. Het aandeel kan eveneens toegerekend worden aan de omvang en het toeristisch aanbod van de Veluwe.

De overige Gelderse vakanties vonden voor 23% plaats in de Achterhoek, 16,8% in regio Arnhem-Nijmegen en 8,1% in regio Rivierenland. Doordat de regiocijfers afkomstig zijn uit een nieuw CBS Vakantieonderzoek, kunnen geen vergelijkingen gegeven worden met voorgaande jaren.
 

 

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina