Oudste bewegwijzerde fietsroute

De 34km lange Achtkastelenroute van Vorden is de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Al in 1913 nam de burgemeester van Vorden toeristen mee om ze het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. De vrij vlakke route is bewegwijzerd en kun je rijden met GPS. Zoals de naam al aangeeft kom je langs de acht kastelen die vaak al eeuwen rond het dorp liggen.

Het Medler op de titelfoto wordt al in 1483 genoemd. Hoogstwaarschijnlijk werd dit huis tijdens de Tachtigjarige Oorlog vernietigd. Het huidige huis is in 1800 op delen van de muren van het oude huis gebouwd. In 1892 kreeg het haar huidige aanzien. Kasteel Vorden werd voor het eerst in de 12e eeuw genoemd. Het is een aantal keren verwoest en weer opgebouwd, o.a. in de Tachtigjarige Oorlog. In 1665 diende het als Hoofdkwartier voor de Nederlandse en de Franse troepen die streden tegen de Duitse bisschop Bommen Berend, bekend van de belegering van de stad Groningen. Zo hebben alle kastelen hun verhaal, die je kunt vinden op de site van gpsfietsroutesnederland.nl  Hier kun je tevens de route in GPX en PDF downloaden.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina