Wandelen met een lekkere kop koffie

Dwingelderveld

Dwingelderveld

De horeca is gesloten en dat betekent dat je tijdens je wandeling niet meer spontaan een kop koffie of een andere warme drank kunt gaan drinken. Gelukkig zijn er verschillende ondernemers die toch hun deuren hebben geopend voor een afhaalhapje of -drankje én waar je in de omgeving ook nog eens mooi kunt wandelen. Onder het motto #SupportYourLocals kan jij tijdens deze 10 wandelroutes toch nog genieten van een heerlijke kop koffie.

Houd je tijdens je wandeling altijd aan de richtlijnen van het RIVM. Lees hier hoe je op een prettige en verstandige manier kunt blijven wandelen.

Groene Wissel Hollandsche Rading (Utrecht)

Vanaf station Hollandsche Rading start een rondwandeling van 7 kilometer door het Erfgooierbos, het Maartendijkse bos en over de Hengstenberg en de Bosberg. Halverwege de route kom je restaurant De Paddenstoel tegen, hier kan je elke dag van 10:30 tot 18:00 uur terecht voor een heerlijke afhaalkoffie en diverse lunchgerechten. Na het restaurant volgt een stille wandeling over spannende slingerpaadjes. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving of GPS-track.

Landgoed Twickel (Instagram: @bestemmingnatuur)

2. Umfassungsweg, Landgoed Twickel (Overijssel)

Geniet van het sprookjesachtige landschap op landgoed Twickel. De Umfassungsweg wandeling van 10 kilometer omvat ‘het hart’ van landgoed Twickel en geeft een goede indruk van de verscheidenheid van het Twentse Landschap, door bos- en weidegebied, langs akkers en over het mooie vlonderpad. Halverwege de route staat een karretje van de lokale boer waar je een bakje koffie kunt halen, maar ook andere lokale specialiteiten. De wandeling start bij de parkeerplaats van het landgoed en is te volgen doormiddel van houten palen gemarkeerd met de letters UW.

Grafheuvel 8 bij Toterfout (Wikimedia: Wammes Waggel

3. Toterfoutroute, Veldhoven (Noord-Brabant)

In Veldhoven vind je de Toterfoutroute, een rondwandeling van 15,5 kilometer. Toterfout is de naam van een gebied waar nog grafheuvels te vinden zijn. Deze duizenden jaren oude begraafplaatsen zijn als heuvels in het landschap te herkennen. Je loopt deze wandelroute door de aangegeven knooppunten te volgen. Tussen knooppunt 50 en 23 vind je niet alleen de grafheuvels maar kan je ook een bezoek brengen aan Gasterij ’t Dorpsgenot. In het weekend kan je hier tussen 9:00 en 17:00 uur terecht voor koffie of een kopje snert uit het vuistje.

Boskeetje het Vergulde Reetje (Afbeelding: Facebook Boscafé 't Hijgende Hert)

4. Vijlenberg Kroegjesroute (Zuid-Limburg)

Combineer wandelen door het mooie Zuid-Limburgse heuvellandschap met een hapje eten en een drankje om af te halen. Dat kan tijdens de Vijlenberg kroegjesroute, waar alle deelnemende kroegjes zijn verbonden door unieke wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld in 7 kilometer van Boskeetje het Vergulde Reetje naar Buitenlust met een prachtig panoramisch uitzicht. Boskeetje het Vergulde Reetje is in het weekend geopend van 11:00 tot 17:00 uur voor koffie, broodjes en soep. Buitenlust is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:30 uur. Je volgt de route doormiddel van een routebeschrijving.

Uitzicht Archemerberg (Wikimedia: Gouwenaar)

5. Bergenroute, de Lemeler Esch (Overijssel)

Boscafé Lemeler Esch is een perfect startpunt voor een wandeling door het Vechtdal. Donderdag tot en met maandag tussen 10:00 en 17:00 uur kan je hier terecht voor een afhaal kop warme koffie of een andere lekkernij. Wandel bijvoorbeeld de bergenroute, een rondwandeling van 12 kilometer over de Archemerberg en de Lemelerberg. Op heldere dagen kan je zelfs Duitsland zien. Je wandelt de route door eerst de paarse paaltjes te volgen en vervolgens de blauwe paaltjes.

Boerderij Mossel (Afbeelding: Facebook Boerderij-Theeschenkerij Mossel)

6. Kreelsepad, Ede (Gelderland)

Wandel over het Klompenpad Kreelsepad en ontdek in 14 kilometer het prachtige buitengebied van Ede. Je loopt door oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, over zandverstuivingen en langs eeuwenoude grafheuvels. Allemaal onder het genot van een heerlijk hapje of drankje, onderweg te halen bij Theeschenkerij Mossel. De Theeschenkerij is geopend op vrijdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. De rondwandeling start bij Natuurcentrum Veluwe, je loopt de route door de blauwe markering in de vorm van een klomp te volgen. De route is ook te verkleinen naar 7 of 8 kilometer.

Café Beaufort (Afbeelding: Facebook Beauforthuis Austerlitz)

7. Boswandeling bij Austerlitz (Utrecht)

Middenin de bossen van Austerlitz vind je café Beaufort. Hét perfecte startpunt voor een heerlijke wandeling. Rondom het café vind je 6 wandelroutes, uitgezet door Staatsbosbeheer, variërend van 5 tot 12 kilometer. De routes zijn gemakkelijk te volgen doormiddel van de gekleurde bewegwijzering. De carrouseltent van café Beaufort is elke dag van 9:00 tot 18:00 uur geopend zodat je kunt genieten van afhaal koffie, thee en broodjes.

8. Voornes Duin, Rockanje (Zuid-Holland)

Even uitwaaien tijdens een ommetje door het duingebied Voornes Duin bij Rockanje. Hier vind je De Panroute, een rondwandeling van 3 kilometer die voert door open duin met stuivend zand, natte duinvalleien, stille duinmeertjes en bos. Als je onderweg bij punt 10 (zie voor de nummers de plattegrond van de route via de button hieronder) even van de route afwijkt (rechtdoor en niet linksaf) kan je een koffiepauze maken bij De Houten Paardjes. Let wel op: ze zijn alleen in het weekend en bij droog weer geopend vanaf 11:00 uur.

9. Dwingelderveld (Drenthe)

In het weekend even opladen met een kopje koffie en poffertjes van De Bospub to go nabij Dwingeloo en dan ben je helemaal klaar om een van de wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld te lopen. Wandel bijvoorbeeld langs de Telescoop van Dwingeloo en langs het Smitsveen, in 4 kilometer geniet je onderweg van een mooi uitzicht over de weidse heide van het Dwingelderveld. De route is gemakkelijk te volgen via de witte bewegwijzering. Liever een langere wandeling? Hier vind je nog meer wandelingen in Dwingelderveld.

Afhaal Buiten in de Kuil (Afbeelding: Facebook Buiten in de Kuil)

10. Boswachterspad Stulp en kasteeltuin (Utrecht)

Het startpunt van het Boswachterspad ligt naast eet- en drinkgelegenheid Buiten in de kuil. Hier kan je bij ‘mooi bosweer’ tussen 10:00 en 17:00 uur genieten van een warme drank, sandwich of puntzak friet voor onderweg. Vervolgens kun je met een volle buik wegdromen bij een wandeling over de Stulpse Heide. Loop tussen de koeien, speur naar de klapekster en ontdek het uitzicht op kasteel Drakensteyn. De wandelroute van 6 kilometer is te volgen via de rode bewegwijzering.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina