Wandeltips voor Friesland na Corona crisis

Wie aan Friesland denkt, ziet uitgestrekte weilanden met zwart-witte koeien voor zich. En de prachtige Friese meren natuurlijk. Maar dan vergeten we de ‘spesjale’ Friese natuurgebieden elk met een eigen karakter. De wilde bossen heten hier ‘wolde bosken’ en heidevelden noemen ze ‘heidefjilden’. Die bijzondere landschappen in combinatie met de vriendelijke mentaliteit van de Friezen maakt dit stukje Nederland geliefd en speciaal. De 61 natuurgebieden nodigen je uit voor heerlijke wandelingen of fietstochten. Laat je inspireren op de site van It Fryske Gea voor als de Corona voorbij is…

Van de 61 brengen we er één alvast in beeld. Met haar slikvelden, kwelder, zomerpolder en een weergaloos uitzicht op de Waddenzee is natuurgebied Peazemerlannen een buitendijkse (zilte) parel van It Fryske Gea.
Het prachtige gebied bij de dorpen Paesens en Moddergat is het hele jaar door in trek bij vogels. Zij zorgen voor passende ‘filmmuziek’ bij de schitterende vergezichten waarop je als wandelaar wordt getrakteerd.
“Loop je over de strekdam? Dan ervaar je op deze bijzondere plek het eilandgevoel met als extraatje het uitzicht op Schiermonnikoog en de Engelsmanplaat.”
Wat kan toeval toch mooi zijn… Natuurgebied de Peazemerlannen is daar het voorbeeld van. Eigenlijk was het gebied al helemaal ingepolderd, maar dankzij een extreem zware storm ontstond aan de rand van de dorpen Peasens en Moddergat een natuurgebied van grote waarde. Het beukende water sloeg in 1973 een gat in de zomerdijk. Het gat dichten was te duur en hierdoor kreeg de Waddenzee vrij spel in het noordelijke deel van de polder. Zo ontstond dit bijzondere natuurgebied met kwelder en zomerpolder. De Peazemerlannen is onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina