Pronkjewailpad Groningen weer geopendHet Pronkjewailpad is weer geopend. Deze zomer kun je al wandelend op een interactieve manier kennismaken met héél Gastvrij Groningen. Volgend jaar komen er zelfs twee nieuwe routes bij.

Het Pronkjewailpad is een lange afstandswandelroute van 600 kilometer door de provincie Groningen. Het Pronkjewailpad wandelen kan tot en met 31 oktober 2020. De ‘Camino Groningen’ (de feestelijke eindetappe en huldiging) vindt plaats op 14 november 2020.

Pronkjewailpad & het coronavirus

Veel stempelposten op het Pronkjewailpad zijn horeca-gelegenheden, musea en andere publieke locaties. Steeds meer van deze locaties heropenen hun deuren na de corona-sluiting en nemen hun rol als stempelpost weer aan. Het kan wel zijn dat sommige stempelposten alleen geopend zijn op reservering of hun stempel hebben weggehaald vanwege het risico op besmetting met het virus. In dat geval kunnen Pronkjewail-wandelaars gebruik maken van de functie ‘digitaal stempelen’ in de Pronkjewail Ap
Vernieuwingen in 2020
Dit jaar zijn er een aantal onderdelen van het Pronkjewailpad vernieuwd, waarmee het pad nog boeiender wordt en nog gemakkelijker te volgen is.
Wandelknooppunten
Het Pronkjewailpad ligt sinds kort voor een groot deel langs wandelknooppunten. Je kunt de wandelknooppunten vinden in de Pronkjewail App of je kunt een documentje met alle knooppunten opvragen door een mail te sturen naar: pronkjewailpad@todn.nl.

Drie soorten Pronkjewailposten

De posten langs het Pronkjewailpad zijn vanaf dit jaar verdeeld in drie categorieën. Aan de hand van deze verdeling kun je zien wat je op deze posten kunt verwachten.
• Pronkjewailposten (kleur in de app: goud)
Dit zijn stempelposten die wandelaars en fietsers niet alleen een stempel aanbieden, maar ook een ‘pronkjewail’ (een gastvrij gebaar). Deze posten kunnen af en toe ook onbemand zijn.
• Bemande stempelposten (kleur in de app: blauw)
Dit zijn stempelposten waar de wandelaars en fietsers een stempel krijgen van een medewerker. Dit is vaak een horeca-gelegenheid, waar je bijvoorbeeld een lekker kopje koffie kunt kopen.
• Onbemande stempelposten (kleur in de app: groen)
Dit zijn stempelposten waar de wandelaars en fietsers zelf een stempel moeten zetten. Dit kan bijvoorbeeld een kerk of molen zijn.


Thema 2020/2021: Groninger molens

Ieder jaar heeft het Pronkjeailpad een ander thema, waarbij je ‘themastempels’ kunt verzamelen. In 2020 en 2021 is het thema: molens. Vanaf half augustus 2020 bieden ruim 90 Groninger molens een themastempel aan. Ga op pad en verzamel zoveel mogelijk van deze themastempels! Welke molens er zijn en waar ze zich bevinden, vind je in de Pronkjewail App en op een Pronkjewail Molenkaart. In de app kun je vragen beantwoorden over de molens en punten verzamelen. Degene die de meeste themastempels scoort, ontvangt een prijs. Daarnaast wordt diegene die dit jaar de meeste stempels (incl. molenstempels) verzamelt op de Noord- of Zuidroute verkozen tot de Golden Pronkjewailer van het Jaar!

Oostroute & Westroute komen eraan

Het Pronkjewailpad bestaat op dit moment uit een Noord- en Zuidroute. Vanaf 2021 krijgt het pad uitbreiding met een Oost- en Westroute. De Oostroute is inmiddels voorgelopen door de Pronkjewail Voorlopers en wordt op dit moment definitief gemaakt. Ook worden er binnenkort op deze route stempelposten gecreëerd.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina