Een prachtige veelzeggende foto van Bruno Rijsman, Flickr

Een prachtige veelzeggende foto van Bruno Rijsman, Flickr

BIJZONDERE MEERDAAGSE ROUTE ‘PEAKS OF THE BALKANS’

 De ‘Peaks of the Balkans Trail’, onderdeel van de Via Dinarica, is een uitgezette meerdaagse wandelroute die in een dag of 14 te lopen is en door Albanië, Kosovo en Montenegro voert. Dit is een niet al te zware en fantastisch mooie tocht over groene alpenweiden en langs besneeuwde pieken. Het wandel- en fietsmagazin Ecktiv haakt er op in.

De trail is bewegwijzerd en je kunt hem ook met GPS-coördinaten lopen.
Niet alleen wandel je door prachtige ongerepte natuur maar je maakt ook kennis met een levenswijze die al eeuwen onveranderd is. Je overnacht in eenvoudige homestays of in boerderijen bij mensen thuis, zodat je met de befaamde Balkan-gastvrijheid en kookkunst kennis kunt maken. Onderweg kom je schaapherders tegen van wie je de lokale geitenkaas kunt kopen en verder zie je heel weinig wandelaars. Dit is echt nog lopen door de bergen zoals het ooit bedoeld was.
Wat het wandelen hier nog eens extra bijzonder maakt is dat de landen waarin dit gebergte ligt een interessante en bewogen geschiedenis hebben. Italianen, Turken, en natuurlijk de Sowjets, hebben allemaal hun sporen nagelaten, om maar te zwijgen over de nog relatief recente Joegoslavië-oorlog. Kerken en moskeeën staan gebroederlijk naast elkaar in prachtig gerestaureerde historische stadscentra. De vele terrasjes en restaurants samen met de veel geroemde Balkanlevensvreugde zorgen voor een levendig uitgaansleven.

Verder

De Alpen houden niet op in Oostenrijk, verre van dat. De zogenaamde Dinarische Alpen lopen nog 650 kilometer door, met toppen tussen de 2000 en 3000 meter, langs de Adriatische kust tot aan Albanië. Dit is een bijzonder ruig gebergte, met scherpe kalksteentoppen, waar tot laat in het jaar sneeuw op ligt en waar de bevolking op authentieke wijze leeft in verscholen groene valleien. Dit gebergte is, vanwege zijn pure schoonheid en ongereptheid, een walhalla voor wandelaars. Het leent zich door de relatief moeilijke bereikbaarheid vooral voor meerdaagse wandeltochten.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina