Nationaal Park Paklenica CNTB Aleksandar Gospic
Nationaal Park Paklenica CNTB Aleksandar Gospic
Nationaal Park Papuk CNTB Aleksandar  Gospic
Nationaal Park Papuk CNTB Aleksandar Gospic
Nationaal Park Noord-Veledit CNTB Aleksandar Gospic
Nationaal Park Noord-Veledit CNTB Aleksandar Gospic
Watervallen Plitvice meren Aleksandar Gospic
Watervallen Plitvice meren Aleksandar Gospic
Risjnak Park CNTB Alan Caplar
Risjnak Park CNTB Alan Caplar
Skradinski Waterval Nationaal Park Krka CNTB - Zoran Jelaca

Skradinski Waterval Nationaal Park Krka CNTB - Zoran Jelaca

Betoverende herfstpracht in Kroatië

Kroatië heeft acht nationale parken en elf natuurparken in de aanbieding. M eren, bergen en watervallen vechten om de aandacht. Vooral in combinatie geven ze een vakantie in de herfst extra reliëf. Aangenaam bij een tempertauur die veelvuldig tegen de 20 graden tikt.

Plitvice meren

Een uniek schouwspel: zestien kleine meren die door watervallen zijn verbonden. Mooi in alle jaargetijden maar met het herfstkleed aan in het bijzonder. In de zomer doet het azuurblauw water het goed en in de winterde bevroren watervallen met een kuifje van sneeuw.

Nationaal Park Paklenica

De route van de Plitvice-meren naar het Velebit-gebergte is er één voor waaghalzen en doorgewinterde klimgeiten.  Je trekt door dichte dennebossen, hebt orchideeën, lelies  en taklrijke vogel- en vlindersoorten als je vrienden. Imposant zijn de kloven Velika (grote) en Mala (kleine) Paklenica die de bergen insnijden.

Velebit

Met 2000 km² het grootste bewschermde natuurgebied van Kroatië. UNESCO hechtte er het stempel biosfeerreservaat aan. Hier ook het grootste grottencomplex van het land. Die van Cerovac offreren ruim 6 kilometer aan gangen. Verder is de mystieke baai Zavratnica een verschijnsel dat he niet mag missen, alleen al vanwege het schitterende uitzicht op de Adriatische Zee.

Nationaal Park Krka

Dit park dank de naam aan de rivier die er doorheen stroomt. Skradinski is de opwindende waterval die er als een ader in ligt. Ze meet 46 meter aan hoogte. het water stort via 17 trappen over een breedte van 100 meter naar beneden. Een ideaal terrein voor mountainbikers. Durvers kunnen een route van 70 kilometer kiezen die langs de mooiste watervallen leidt richting het meer van Visovac. Voor degenen die wat minder risico nemen liggen er 450 kilometer aan 'gewone' routes.

Nationaal Park Papuk

In het noordoosten van Kroatië eindeloze bossen met tal van beken en watervallen. Bijzonder is de bodem met gesteente dat honderden miljoenen jaren oud is. Bij de pittoreske plaats Vocina  is het eerste geologische park van het land gevestigd.  Het behoort tot de keten van UNESCO's Global Geoparks Network. Een glooiend landschap dat zich leent voor fietsers en wandelaars.  Mountainbikers vinden er zesparcoursen met een lengte van 100 kilometer.

Nationaal Park Risnjak 

Bosrijk bergmassief  in het noorden van Kroatië. Hier in de Gorsk Kotar is de lynx depatroon. de streek is popualir  bij bergbeklimmers. de wandeling Leska Trail met 23 dembenemde uitzichtspunten is een must. De bron van de rivier Kupas bevindt zich hier in het Snjeznik massief. Naast de lynx dansen de bruine beren en zijn er ook veel marters en relmuizen.

Opmerkingen

Kroatisch Verkeersbureau

25.09.2019 14:22

Dank voor het plaatsen van deze mooie parken. Sommigen zijn wat minder bekend, maar zeker niet minder mooi! We zien jullie graag terug in een van deze mooie gebieden.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina