Bourgogne-Franche Comté bouwt aan toekomst

Het is voor iedereen nu wel duidelijk. Tijdens deze Coronacrisis is de regel: blijf thuis. Maar dat is geen reden om geen contact met u op te nemen en u geen nieuws te geven over onze regio. Wat dacht u van een gezellig avondje in de sfeer van Bourgogne-Franche-Comté?

Op het programma: een aantal fascinerende beelden over de bouw van een middeleeuws kasteel, een tafel gedekt volgens de Franse etiquette, een diner met streekproducten en als u wilt kunt u kijken naar een aantal prachtige films die in Bourgogne-Franche-Comté zijn opgenomen... 

Twintig jaar geleden kwam het nogal bijzondere idee tot stand om een kasteel te bouwen (het betreft dus geen renovatie), waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van middeleeuwse technieken. In het bos van Guédelon, in een oude zandsteengroeve in the middle of nowhere, wordt er onder het toeziend oog van bezoekers door vaklieden elke dag gebouwd aan een burcht uit de 13e eeuw. Steenbrekers, steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, smeden, dakpannenmakers, voermannen, touwslagers... werken hier met steen, hout en aarde om de geheimen van middeleeuwse bouwers te laten zien.

In Guédelon krijgt de uitdrukking “een reis door de tijd” pas écht betekenis. De timmerlieden en dakdekkers zijn net klaar met het dak van de kapel. Via YouTube kunt u dankzij de 15-delige serie “Feux de Guédelon” dit fascinerende en leerzame avontuur volgen! www.guedelon.fr

Om thuis een heerlijk diner klaar te maken kunt u zich laten inspireren door de etiquette van het tafeldekken. De Bourgogne-Franche-Comté telt twee bekende adressen op dit gebied: In het dorpje Passavant-la-Rochère, in het noorden van de streek, ligt een van de oudste traditionele nog werkende glaskunstfabrieken van Europa. La Verrerie-Cristallerie de la Rochère® , opgericht in 1475, is nog steeds werkzaam. 

Bij Société Cristel wordt er hoogwaardig roestvrij stalen keukengerei gemaakt. Het bedrijf werd in 1983 opgericht vlak bij Belfort. Het is de opvolger van het Japy imperium. Cristel is nu de grootste Franse fabrikant van luxe inox keukenartikelen. Het bedrijf levert aan het meest bekende restauranthouders en kookfanaten in zowel Frankrijk als de rest van de wereld.

Opmerkingen

Christa Reil

15.04.2020 08:59

Guedelon: 50 km bij mij vandaan...

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina