Zwitsers dorp met veel traditie

Er zijn van die dorpen waar je bij binnenkomst direct een heerlijke rust over je voelt komen. Waar de straten ruiken naar de houten huizen en de bakker je groet als hij zijn stoep veegt. Evolène in de Zwitserse Alpen is zo’n dorp. Omgeven door ruim 500km aan wandelpaden aan het eind van de Val d’Herens waar de besneeuwde bergtoppen de 4000m halen. Een afgelegen wandelgebied waar ik de drie dagen dat ik er ben die heerlijke rust niet meer verlies.

Mijn uitvalsbasis is het meer dan een eeuw oude Hotel Hermitage waar Koningin Wilhelmina ooit voor de oorlog verbleef. De sfeer van de jaren ’30 pakt je meteen mede daar de kamers van hout zijn. Het familiehotel ligt midden in het dorp naast pittoreske winkeltjes en een paar prima restaurants met vrijwel alleen lokale gerechten. Dit dorp leeft met de seizoenen en dat doen ook de wandelaars die de beginnende herfst in de Val d’Herens omarmen. Eind september worden de herfstkleuren in het dal snel sterker, raakt de eerste vorst de grond en maakt de zon, zodra zij boven de bergen uitkomt, het zeer aangenaam.

> door Miez Peek

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina