B.Favre-ADT07-Tournon-sur-Rhône. (Lever de soleil).(zonsopgang)
G.Edouard-ADT07-Village de Caractère-Boucieu Le Roi
L.Clara-ADT07-Gorges de l 'Ardèche
L.Clara-ADT07-Gorges de l 'Ardèche

Ardèche bekoort van noord tot zuid

 

Uitstalkast natuurschoon

en schatkamer cultuur

Dick van der Veen

PRIVAS – De toeristische veelzijdigheid van de Ardèche maakt het tot een geliefkoosd vakantieobject voor Nederlanders. Het departement in de regio Rhône-Alpes is een uitstalkast van natuurschoon met de Gorges de l’Ardèche en de brug Pont d’Arc als blikvangers. In een opwindende driedaagse mogen we proeven van de bekoorlijkheden die zich aan gene zijde van de A7 opstapelen. Dat laatste woord mag geen associatie met gedrang oproepen. Het grootstedelijke krijgt geen kans; de ruimte triomfeert.

Er is een slechter begin denkbaar dan Tournon-sur-Rhône, een half uur gaans vanaf Valence. Hier omarmt de Rhône de Doux en snuif je  in de steegjes de odeur van het zuiden op. Tal van parfumerie winkels helpen daarbij. De binnenschippers laten er hun verhalen achter. Ze pakken je bij de oren als je over de fraaie houten hangbrug (Pont Grand) loopt die Tournon verbindt met Tain l’Hermitage aan de overzijde. De eerste in zijn soort in Europa.  Het silhouet wordt overheerst door het Château de Tournon, 14e eeuws van oorsprong, Het kasteel verheft zich hoog boven de stad en herbergt een museum waarin meubelen uit de 14e en 15e eeuw om aandacht vragen. Vanaf het terras op de 2e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de rivier en over de steden aan weerszijden.

Château de Tournon

14 Place Auguste Faure

07300 Tournon-sur-Rhöne

Tel. 0033 4 75 08 10 30

www.chateaumusee-tournon.com

Het station en de rails  in Tournon zijn buiten gebruik. De gedachte aan een trein toch vooral niet loslaten. Op ruim 4 kilometer afstand, in Tournon-Saint Jean, is het vertrekpunt van de stoomtrein die op gezette tijden door het dal van de Doux rijdt over een imponerend parcours van 12 kilometer. Vanuit de comfortabele fauteuil in een sfeervolle wagon heb je een adembenemend uitzicht op de gorges, de kalksteenformaties met hun grillige vormen. Bij Saint Barthélemy le Plain maakt de locomotief een ingenieuze draai en is ze andermaal de voortrekker van panoramische charme. Inmiddels is een tweede route ontwikkeld, die het mogelijk maakt om nog langer van de landschappelijke schoonheid te genieten.

 

Train de  l‘Ardèche

Gare de Tournon-Saint Jean

Route du Grand Pont

07300 Saint Jean de Muzols

Tel. 00334 75 06 07 00

www.trainardeche.fr

Alba- la-Romaine

Een plek die je van het ene op het andere moment in de klassieke oudheid brengt.  Op 11 kilometer van Le Teil, de stad die heldhaftig weerstand bood aan het nazisme met als tastbaar bewijs het Musée de la Résistance. Overblijfselen van de vroege beschaving bevinden zich in een archeologische zone met een reikwijdte van 30 hectare aan beide zijden van de Escoutay. Door het omleggen van wijngaarden zijn overblijfselen tastbaar gemaakt. Vanaf het centrale plein stap je de vroegere hoofdstraat binnen. Het zet je terug naar de glorietijd van Alba  Augusta Helviorum, voornaamste plaats van de Helviï, een Gallische stam, door de legers van Julius Caesar getransformeerd in een modelstad op Gallo-Romeinse leest. Die gloreert van de 1e tot en met de 4e eeuw, waarna het verval intreedt en Viviers het vaandel overneemt. Alba raakt overwoekerd en pas 15 eeuwen later, rond 1820,  volgt methodisch onderzoek dat de gehele 19e  eeuw in beslag neemt. Het stelt wetenschappers in staat om de plek  te identificeren als de antieke stad Alba. Het kasteel uit de 12e eeuw, de aloude Rue de Chabrol; residuen van een Gallisch heiligdom. Woningen, thermen, het forum, tempels, aquaduct, een klassiek Romeins theater met 3.000 zitplaatsen leiden je de tijd van weleer binnen. Terug naar de kruising van de D107 en de D102, waar het MuséAl is gevestigd. Daarin honderden voorwerpen die het verbeelden  van de stad  van ruim 2.000 jaar geleden vergemakkelijken. Films en multimediale vormen bewijzen daarbij voorname diensten. Het museum is tevens vertrekpunt van wandelingen die de antieke stadsstructuur bloot leggen. Informatie  in de vorm  van maquettes, tekeningen en tekst.

 

MuséAl

Site antique d’Alba

RD 102

07400 Alba-la-Romaine

Tel. 0033 4 75 52 45 15

www.museal.ardeche.fr  

Verrassend

De Ardèche herbergt een aantal vlekken die zó uit de Middeleeuwen lijken weggerukt. Neem Saint Montan. Ooit in de 15e eeuw een bloeiende stad. Verpieterd in de eeuwen erna totdat in 1969 de geest vaardig werd en een algehele restauratie volgde. Steen voor steen kreeg het de oude luister terug. Kronkelende steegjes geven toegang tot de ooit onneembare burcht, de drie Romaanse kerken, twee kapellen en een klooster. Dan hebben we het alleen nog maar over de voornaamste gebouwen. Het is een klim over kasseien meer dan waard.

Als je nog verdroomd in de auto nageniet dient de volgende sensatie zich aan. Die van de Gorges. Een route van 30 kilometer leidt langs de rivier de Ardèche of beter gezegd de formaties van kalksteen die door de rivier zijn ingesleten. Wanneer je de inborst volgt schiet je geen meter op en ben je na een paar uur nog nauwelijks een kilometer gevorderd. Om elke hoek een bezienswaardigheid met als kroonjuweel de Pont d’ Arc, een door de natuur gevormde brug die over een lengte van 49 meter de stroom overspant. Je kunt te voet tot aan het begin van de boog en hebt vandaar een magnifiek uitzicht. De Serre de Tourre en de Madeleine zijn plekken waar je het rempedaal over dat van het gas moet laten regeren.

 

Kunst en cultuur

We beginnen een nieuwe dag met een bezoek aan Labeaume, een stokoud kunstenaarsdorp aan de gelijknamige rivier. Een centrum met mooie steegjes en pleintjes. Parkeer de auto aan de rivier, bewonder de rotsformaties en het op een maanlandschap lijkend voorportaal. Zeer bijzonder het huis bovenop een rotspunt.

Een mooie opwarmer voor de insteek bij La Cité de la Préhistoire in Aven d’Orgnac. Een ontmoeting met de mens uit vroeger tijden via voorwerpen,opgezette beesten, maquettes, video-presentaties. Het museum werd in 2014 geopend en trekt jaarlijks 160.000 bezoekers. Een plek waar het leven van alledag in oeroude tijden inzichtelijk wordt gemaakt. Hier is de grot als dieptepunt tevens een hoogtepunt. Ze werd  de eerste die in 2004 het eco-label  ,Grand Site de France’ ontving. Wat hier 121 meter diep aan is uitgesleten, prikkelt de fantasie in ruime mate. Met in de eerste plaats de kathedraal, uitgehouwen in het kalksteen.

 

Aven d’Orgnac

Grotte & Cité de la préhistoire

07150 Orgnac l’Aven

Tel. 0033 4 75 38 65 10

www.orgnac.com

Deze dag vol hoogwaardige cultuur krijgt een slot in Vallon Pont d’Arc

Hier bevindt zich een gloednieuwe attractie, de Grotte Chauvet of Caverne du Pont-d’Arc , een replica van de oudst beschilderde grot, in 1994 ontdekt door drie speleologen. Op 3.000 m² werd in 30 maanden tijd  een kunstwerk gerealiseerd dat in 2014 een plaats kreeg in de UNESCO-lijst van werelderfgoed.  Met grote nauwgezetheid werden fresco’s  van voorvaderen gekopieerd. Opvallend hoe goed mensen 36.000 jaar geleden dieren konden tekenen op het kalksteen. In een uur tijd maakt een gids je vertrouwd met de stilistische gaven  van onze voorvaderen en de techniek die ze zich eigen maakten. In de aanpalende Galerie de l’Aurignacien wordt aanvullende informatie over de levenswijze van de holenmens verstrekt.

 

La Grotte Chauvet 2 Ardèche

Montée du Razal

07150 Vallon Pont d’Arc

Tel. 0033 4 75 94 39 40

https://www.grottechauvet2ardeche.com 

Algehele informatie :

 

www.ardeche-guide.com

 

Photo's: ADT07@ardeche-guide.com 

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina