Genieten in de haven en proeven van alle lekkers

Genieten in de haven en proeven van alle lekkers

Zierikzee heeft meer dan 500 monumenten

Je kunt het aan de Oosterschelde ook rustiger aan doen als dit opgejaagde peloton.

Je kunt het aan de Oosterschelde ook rustiger aan doen als dit opgejaagde peloton.

Als je het over steden hebt die veel historische panden bezitten dan denk je niet in de eerste plaats aan Zierikzee. En daarmee doe je de havenstad schromelijk tekort want ze bezit meer dan 500 monumenten. 

Daarvan zijn er diverse van internationale allure. Al in de 10e eeuw vestigden zich boeren en vissers als eerste bewoners. In de 15e eeuw was de stad al zo tot ontwikkeling gekomen dat ze over torens, kerken, poorten en molens beschikte.  Zierikzee kreeg ver daarvoor al, in 1248, stadsrechten. Tussen 1414-1576 werd de stad een aantal keren in de as gelegd. In de Tweede Wereldoorlog dumpten de strijdkrachten 30 miljoen kilom munitie in  de Oosterschelde en die is nooit opgeruimd.

Geld op

Een bijzonder bouwwerk is de Sint-Lievensmonstertoren, in de volksmond de Dikke Toren genoemd.  Na 279 treden heb je een fascinerend uitzicht over de stad, de Zeelandbrug en het eiland. De toren had 200 meter hoog moeten worden, maar het geld was op en dus bleef het bij een bescheiden 62 meter. De toren is een overblijfsel van de Sint-Lievensmonsterkerk die door brand werd verwoest. In de 14e eeuw ontstonden twee stadspoorten om indringers buiten de stad te houden: de Zuid- en de Noordhavenpoort. In de Nieuwe Haven authentieke vaartuigen. Tegenover de poorten vraagt de Oude Haven met fraaie historische panden de aandacht.  Er is een dubbele ophaalbrug tussen beide poorten.  Het 16e eeuwse stadhuis kent ook een museum waarin de geschiedenis van de havenstad in woord en beeld is terug te vinden. De kajak die je hier aantreft is één van de oudste in de wereld.

VVV Zierikzee  Telefoon 0111-410940 

Het zeebanket dient zich aan
De brug die geslagen is tussen vele tijden
De brug die geslagen is tussen vele tijden
Zierikzee mag zich ook 's nachts laten zien
Zierikzee mag zich ook 's nachts laten zien

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina