Dublin daagt uit met bezienswaardigheden

Geen stad met een zo eigen nestgeur als de Ierse hoofdstad Dublin. Die tref je aan tijdens festivals en dagelijks in de pubs. En zingen dat die kerels kunnen! Je doet zo mee. Omringd door de natuur van Dublin Bay en de Dublin Mountains. De Dublin Discovery Trails ontsluiten massa’s geheimen. Pik even de kustplaatsjes Honth en Dalkey mee om op adem te komen.TripAdvisor zette niet zo maar Dublin als vriendelijkste stad van Europa neer.

We zetten negen van de voornaamste bezienswaardigheden op een rij. Dat naast tientallen andere die ook de moeite van een bezoek waard zijn.

Guinness Store House

Verwijst naar het rijke verleden van brouwer Arthur Guinness die een brouwerij voor 9.000 jaren huurde.  Een permanente multimediale tentoonstelling van retro reclame tot brouwersambacht. Besluit met een pint in de Gravity Bar, met 360 graden uitzicht.

Kathedraal St. Patrick’s  en Christ Church

De eerste opgetrokken naast een waterput  waarin  de patroonheilige  bekeerlingen doopte. In  Christ Church schuifelen 1.000 pelgrims binnen. De middeleeuwse crypte is een trekpleister. In de kapel  St.Lawrence O’Toole wordt het gebalsemde hart van een heilige  in een hartvormige schrijn bewaard.

Book of Kells & Trinity College

Dat boek is wel heel speciaal. Daarin een manuscript met  de voorgeschiedenis van monniken, Vikingen en afgelegen Schotse eilanden.  De vroegchristelijke verlichting ten voeten uit. In Trinity Long  Room een bibliotheek die tot één van de mooiste van Europa wordt gerekend.  Meer dan 200.000 van de oudste boeken. De campus uit 1592 ademt het verleden. Fraai de klokkentoren op het plein.

Epic Ireland

De plek aan de Custom House Quay waar je op pijnlijke wijze wordt herinnerd aan de  gedwongen emigratie van 10 miljoen Ieren. Een genealoog helpt bezoekers om hun roots te vinden. Vergeet niet het Glasnevin Cemetry, het kerkhof waar  1,5 miljoen begrafenissen plaats vonden.

Dublin Castle

Gebouwd op de plaats van een Deens Vikingfort uit 930. In 1204 legde Jan van Engeland er de eerste steen voor. Diende als rechtbank, fort en executieplaats. Het laat zich zien als een bekoorlijk maar samengeraapt universiteitsterrein. Alle belangrijke gebeurtenissen zoals het inzweren  van presidenten vindt er plaats. De middeleeuwse crypte en Chapel Royal  kunnen je niet ontgaan.

Kilmain Gaol

De grootste leegstaande gevangenis van Europa. Werd in 1924 gesloten. Als de dikke koude muren zouden kunnen spreken, dan beleefde je wat! Een oord van ontbering en verschrikking waarin de jammer echoot.

Gratis Musea

Te gek voor woorden. Zoveel moois voor niets niemendal Het palladiaans National Museum met een van de grootste goudcollecties, een 4.500 jaar oude boomstamboot en meer ludieks en waardevols.  De National Gallery of Ireland met hoogstaande Europese en Ierse kunst zoals die van de schilder Jack B.Years. National Museum of Decoration Arts and History, het wereldberoemde atelier van Francis Bacon in Hugh Lane Gallery.

Stadsparken

 Je kunt er terecht op ieder uur van de dag en ’s avonds je hart ophalen bij een openluchtfilm in het weelderig groen. Een Georgiaans plein om door te fietsen, Phoenix om te picknicken, Iveagh gardens om uit te rusten  en St. Stephens Green waar tot 1770 openbare executies plaats vonden. Het standbeeld van Oscar Wilde op Marrion Square.

Little Museum of Dublin

Maar laat je niet door de naam misleiden. Staat vol met interessante door de Dubliners geschonken voorwerpen en geeft aldus een goed beeld van de beleving van de bewoners.  Op de tweede verdieping  U2 Made in Dublin, de broemdste rockband vanaf de oprichting. Besluit met gerookte Ierse vis in Hatch & Sons.

Info Tourism Ireland

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina