Topwandelingen op de Veluwe

Wandel.nl is de expert als het gaat om het vaststellen van zeer lovenswaardige wandelingen. Ze ontsluiten schitterende stukken natuur, zoals je die nergens anders in Nederland kunt beleven. Door de correcte bewegwijzering is het volgen van een route geen probleem.

Kootwijkerzand

Met 700 hectare de grootste aaneengesloten zandverstuiving. De start van twee aantrekkelijke wandelingen is bij de parkeerplaats Van ’t Hoffweg aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. De route Kootwijkerzand (oranje paaltjes) is 3 km en de route Kootwijk (oranje route) 16 km. Beide wandelingen zijn uitgezet door Staatsbosbeheer, hetgeen een garantei biedt voor kwaliteit. In wat wel ‘de Sahara van de lage Landen’ wordt genoemd vraagt een 10 meter hoge uitkijktoren aandacht. Van daar uit een prachtig uitzicht over de zandvlakte en zicht op het zendstation Kootwijk middenin het natuurgebied. Alleen de vliegden slaagt er in om het zand tegenstand te bieden.

Leuvenumse bossen

Een gebied dat zich kenmerkt door grote variatie als daar zijn loof- en naaldbossen, heide en stuifzand. Natuurmonumenten  zette er een aantrekkelijke route van 5 km uit die voor het gehele gezin is geschikt. Start parkeerplaats Poolseweg, die je kunt bereiken door een weg in Ermelo  ter hoogte van de Dr.C.Sandorpweg 78 in te rijden. Route volgen via blauwe paaltjes. In de ochtend en avond laten de reeën zich zien op de naar hen genoemde weide.  In en om de Leuvenumse beek veel plantensoorten, broedvogels en insecten. Restaurant de Zwarte Boer dichtbij het vertrekpunt is een geschikt punt om bij te komen.

Loenermark

Een juweeltje bij het dorp Loenen. De schaapskudde , paarsgekleurde heide (augustus) en de jeneverbesstruiken staan klaar om je daar als wandelaar te verwelkomen. Vertrek parkeerplaats Droefakkers bij de schaapskooi. Daar is het startpunt van een witte zwerfkeienroute (6,7 km) en een gele zwerfkeienroute (13,5 km). Een andere mogelijkheid om van de natuur te genieten dient zich aan bij de parkeerplaats Het Dichte Gat aan de Groenendaalseweg.  Een route van 6 km met blauw paaltjes en één van de IVN van 2 km.  Er leven in dit gebied veel edelherten.  Sinds 2012 staat er een wildobservatiepost die je via een verhard pad vanaf de parkeerplaats Groenendaalseweg kunt bereiken.

Opmerkingen

Louis Fraanje

08.08.2019 20:57

Fantastisch dat je dit de wereld instuurt, voor iedereen dus genieten met jou Reisverwijs! Echt top Dick!

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina