Tatras: beste Europese bestemming 2019

Lonely Planet heeft het Hoge Tatras gebergte in Slowakije tot beste Eueropese bestemming van 2019 verklaard. Daar zij  ze best trots op want er waren nogal wat concurrerende plekken.  Voor kenners is het weer niet zo verwonderlijk want dit landschap met liefs 25 bergen die boven de 2.500 meter reiken is uitzonderlijk mooi.

Je mag het een avonturenparadijs noemen, een torenhoog riojk met kromme pieken en kletterende watervallen  zoals de jury het noemt, je eigen waarneming zegt het meest. Een landschap met oneindig veel variatie: uiteenlopend van begroeide valleien tot rotsige gletsjers en flonkerende bergmeertjes.  De grote diversiteit zorgt er voor dat drie van Europa's Big Five, de bruine beer, de wolf en de Euraziatische lynx zich er kiplekker voelen. 

De hoogste van de 25 bergen is de Gerlach, die 2.655 meter het zwerk in piekt. Bekoorlijk in de hoogste graad het gletsjermeer Strabské Pleso. Zowel de zomer als de winter voelen zich hier thuis.  Kristaljelder water of een fijne laag poedersneeuw: kleurenpracht en winterwonderland. Liefst 1.700 km gemarkeerde wandelpaden, waarbij de veelheid aan berghutten meerdaagse wandelingen binnen bereikm brengt.  Daarnaastb 1.150 km aan fietspaden  's Winters volop ski pistes. Wie het liever bij een verwarmd thermisch bad houdt wordt niets in de weg gelegd. 

Foto's: Enjoy Tatras

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina