Hele jaar mondiale kunst, cultuur en natuur

Dick van der Veen

De regio Setouchi  in het zuidwesten van Japan aan de binnenzee van Seto biedt dé mogelijkheid om de hartenklop van het land te voelen. Als het om kunst gaat is dat eens per drie jaar het geval tijdens de Triennale Setoucho Art. Dit jaar met 150 tentoonstellingen verdeeld over drie periodes.

Fascinerende unieke kunst verspreid over drie prefecturen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland laten er sinds de oprichting in 2010 hun mooiste scheppingen zien. Het kwam van de grond  om de gevolgen van de extreme migratie in het gebied te bestrijden.  Een revitaliseringslag in een streek die Japans authentiek is.  Na een voorjaarssessie nu nog die voor de zomer tot half september en tenslotte de herfstsessie in de maand oktober. Het gaat om 12 eilanden en 2 havens. Dat zijn  Naoshima, Teshima, Megijima, Ogijima, Shadoshima, Oshima, Inujima, Shamijima, Honjima. Takamijima, Awashima, Ibuukijima en de havens Takamatsu Port en Uno Port.  Kunstliefhebbers kunnen van eiland naar eiland hoppen met de (veer)boot. De entree is laag geprijsd: kinderen tot 15 jaar mogen zelfs gratis naar de hoofdtentoonstellingen. Op de grotere eilanden zij veel exposities permanent; op sommige kleinere hebben ze een tijdelijk karakter.

Fascinerend

Setouchi kent sprankelende natuur en architectuur.  Drie attracties behoren tot het Unesco werelderfgoed.  Kasteel Himesji, het Atomic Bomb Dome in Hiroshima en het Itsukushima heiligdom  in Myajima. De Korakuen tuinn in Setouchi behoort tot de Top Drie van Japan.  Oude ambachten overleefden eeuwn. Nog steeds worden samoeraien-zwaarden  gesmeed, heeft het vervan met indigo prioriteit en is de fabricage van Kumano borstels toonaangevend. Het Kobe-rundvlees is wereldberoemd en Fugu een locale delicatesse,  De Naruro-draaikolk  is de grootste ter wereld: een natuurspektakel dat je per boot kunt bereiken.  Voor mensen zonder ruimtevrees is de grootste hangbrug op aarde een uitdaging. Vanuit een watervliegtuig is het allemaal uit de lucht te bewonderen.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina