Met de camper door het mooie IJsland

Dick van der Veen

Het brrr gevoel bij het uitspreken van de naam IJsland is volkomen misplaatst zoals duizenden Nederlanders weten die er ooit op bezoek zijn geweest. En dan zijn het heus niet alleen de warmwaterbronnen die aahs en oohhs ontlokken. Baaien, gletsjers, schilderachtige dorpjes en vooral ook de kleurenpracht ervan brengen ontroering.

Een gemakkelijke manier om het land te ontdekken is dat per camper te doen. In een restaurant kun je altijd nog gaan voor de gedroogd vusm schapeklop en vlees in zuur als 's lands specialiteiten.

Na de landing op luchthaven Kevjavik in de hoofdstad Reykjavik kun je de camper snel 'arresteren' en er als eerste bijvoorbeeld mee naar het Thingvallatan meer rijden, het grootste en mooiste  van IJsland.  Aansluitend een bezoek aan de beroemde geiser Geysir en de waterval Gulfoss. Wanneer je dan ook nog de bekendste vulkaan Hekla in de ogen hebt gekeken is de reis al voor honderd procent geslaagd.

Er is veel meer. van de zuidelijke vogelrijke zuidkust naar het oostelijk deel van het eiland waar de fjorden zich aaneen rijgen.  Aansluitend de visserskust in het noorden waar de noordelijke IJszee zich in volle glorie uitstrekt. De havenplaats Husavik vraagt om aandacht. Parkeer hier de camper en stap aan boord om bultrugwalvissen te spotten. Het schiereiland Vatnsnes  is het paradijs voor de zeehonden en de zeevogels. Via diverse schiereilanden met ieder hun eigen bekoring kom je weer in Reykjavik om een fantastische vakantie af te sluiten.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina