Vallen voor zonnige lach van Oman

(Door Dick van der Veen)

MUSCAT – Zet de innemende lach van Oman af tegen het “Y ou’re welcome” van de Amerikaan en proef de nuance. De gehaaste standaard uitdrukking zonder diepgang  tegenover de warme innemendheid en de verklaring is daar.

Oman boort naast olie een tweede bron aan: die van het toerisme. Ooit komt er een tijd dat onze bodemschatten opdrogen, het zilver zijn glans verliezen. Sultan  Quaboos bin Said hoef je dat niet uit te leggen. Sinds hij regeert – na zijn vader Said bin Taimoer in 1970 afgezet te hebben – is de economie opgestoten in de vaart der volkeren. Wie je ook spreekt, het volk heeft de huidige president hoog in het vaan staan.

“Ieder jaar begeeft hij zich in telkens   een andere regio onder het volk. Hoort hun wensen en klachten aan. Dóet er vervolgens ook wat mee”. Humaid Al Mujaini, de general manager van Golden Tours Oman, die de opdracht kreeg om ‘deze VIP’ persoonlijk af te halen, is op de luchthaven vol lof over Zijne Koninklijke Hoogheid. We mogen ons vereerd voelen: enige weken eerder stond hij ook op de luchthaven Seeb om koningin Beatrix en haar gevolg naar hun hotel te brengen.

De lach die de inwoners kenmerkt verbloemt bij Humaid het kennelijke voornemen niet om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. “Alleen als ik het gevoel heb dat het klikt, dat mensen ons respecteren, kom ik uit de kast”. Hij levert drie dagen later het bewijs als hij weigert twee Duitse journalisten mee te nemen die we genereus een lift aanbieden. De mevrouw van de twee, zo zegt hij even later als we onder elkaar zijn, klaagt vanaf het begin dat ze in ons land is. Denkt  kennelijk dat ze met Europese arrogantie ‘de ongeletterde Arabier’ eronder kan houden”.

In die zin hoeven we ons niet te verbazen dat hij ons zelf de zware koffier in de achterbak van zijn auto laat hijsen. Dat onder het motto: even zien waarmee ik van doen heb.

Wielerronde

Het is de dag voor het begin van de Tour of Oman, de zesdaagse rittenkoers. Een evenement dat niet alleen op sportief terrein een eye-catcher is. Ze biedt tevens de gelegenheid om ons te verdiepen in de handel en wandel van de mensen die de islam aanhangen. Diepgelovig, zeker, met kolossale moskees als exponenten, maar met een open mind voor het modernisme. “We handhaven onze tradities, sluiten ons niet af voor ontwikkelingen”. Met andere woorden: een vermenging van traditie en modernisme, evenwicht tussen authenticiteit en openheid.  

Humaid is andermaal het levende bewijs als we de wereldberoemde moskee bezoeken. Een indrukwekkend complex met uiteraard in de geest van de islam gescheiden gedeelten voor mannen en vrouwen. Tussen het geven van aanwijzingen aan mensen die er te bloot bij lopen door schiet hij een Deense dame aan die de handelsroute voor hem naar Scandinavië kan openen. Het Sultanaat van de Zee, ook wel ‘het best bewaarde geheim van Arabië’, kent geen massatoerisme. Je doet het niet aan voor een tussendoortje, want daarvoor zijn  de levensstandaard en de eraan gelieerde prijzen, te hoog. Uitgezonderd de Belgische wielerfans die voor een blik op hun mannekes duizenden rials neertellen. Deze bestaat uit 1.000 baizas  en wat meer zegt: de munt is tegen de  1.75 euro waard. Gepassioneerd voor de wielersport zoals de Belgen geraken de Arabieren voorlopig niet. Toch neemt de belangstelling jaarlijks toe.

Ook hier zet de organisatie jaarlijks een deel van het land in de schijnwerpers. Ruimte genoeg: Oman is ruim 7 keer zo groot als Nederland en telt maar 3 miljoen inwoners. De regering zet zwaar in op onderwijs, dat voor de minst betaalden gratis is. Dat geldt tevens voor de medische verzorging.

De staat reikt het gereedschap aan; de gene die het ontvangt moet er zelf mee leren werken. Overal in het land heerst een enorme bouwactiviteit. Aannemers uit Nederland kunnen er goud geld verdienen.

Tien dagen

Wie de voornaamste bezienswaardigheden van Oman tot zich wil nemen heeft daarvoor tien dagen nodig. Vijf tot zeven om in strikt tempo de nodige kilometers af te leggen en de resterende om in een van de uitstekende hotels op verhaal te komen.  Het ontbreekt in het land en ook in de hoofdstad Muscat aan wolkenkrabbers, ijzeren- en betonnen constructies. Overwegend sierlijke lage, lichtgekleurde gebouwen waaruit respect voor de culturele  identiteit van de eeuwenoude stad spreekt. De wereldberoemde Mutrah soek (luxe overwelfde nauwe straat met bazaars en werkplaatsen), indrukwekkende forten, het gouden paleis van de Sultan (één van de vijf die hij beurtelings bewoont tevens het vertrekpunt voor de eerste etappe van de Tour d’Oman), geurige koffiehuizen zorgen voor een sprookjeachtige sfeer in het oude centrum. De mensen lezen de vragen in je ogen en geven antwoord voordat de vragen over de lippen komen. Een uitstekend wegennet, een tweede  Airport in aanleg dat dubbel zo groot wordt als de huidige, prima accommodaties.  In het noorden de blauwe fjorden, in het binnenland eindeloze rode en goudgele zandduinen, witte steden langs de kust (om de zon temperen) en het verrassend groene zuiden. De woestijn,   de talrijke wadi’s (droge rivierbeddingen), het uitgestrekte gebergte (onder meer een eigen Grand Canyon) en de rijk geschakeerde onderwaterwereld maken dat je van een bijzondere vakantiebestemming, ook voor de actieve vakantieganger, kunt spreken. Het eeuwenoude verleden heeft UNESCO-spots als de wierookroute in zich. Talloze legendes vermaken de toerist. Bij het bekijken van wadi’s op een hoogvlakte is het gebruik van een terreinwagen aanbevelenswaardig. Zo kom je bij groepen roze flamingo’s die in de directe omgeving van een zoutmoeras broeden. De bewegwijzering is tweetalig: Arabisch en Engels.

Tips vooraf

  • Koop bij aankomst op de luchthaven Muscat een visum. De kosten bedragen OMR 20. 1 OMR = circa 1,75 euro  OMR= Omani Rial: het best pinnen en wisselen in Oman.
  • Zwemkleding, korte broeken en mouwloze tops bij het zwembad of op het strand. In het openbare leven valt strakke of weinig verhullende kleding uit de toon. In het algemeen voldoet luchtige zomerkleding die schouders en knieën bedekt of hooguit net boven de knie valt.
  • Meest aangename temperatuur is de winterperiode: 22-30 graden. De zomer is warm: temperaturen boven de 40 graden. Temperatuur verschilt overigens per regio: in het noorden en aan de kust subtropisch- ; in het binnenland een woestijnklimaat.
  • Niet vergeten zonnecrème en hoofdbedekking; trui voor de avonden als het flink kan afkoelen.
  • Tijdsverschil + 2 uur in de zomer; in de winter + 3 uur

Wetenswaardigheden over Oman

Oppervlakte: 309.500 km² Ruim zeven keer zo groot als Nederland

Staatshoofd: Sinds 1970 Zijne Koninklijke Hoogheid Sultan Qaboos bin Said

Buurlanden: Jemen, Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten

Bevolking: circa 3.500.000 inwoners. Een van de dunst bevolkte landen in de wereld. D

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina