Grenzeloze wellness in de Duitse Harz

Grenzeloze wellness in de Duitse Harz

(Door Dick van der Veen)

HARZ – Oost West, thuis best. En laat het in dit geval goed toeven zijn oost én west van de scheidslijn die Oost- en West-Duitsland decennia lang uit elkaar hield. De Wellness-hotels in Stolberg aan deze en Bad Sacha aan de andere zijde mogen we proeven van de weldaad die niet alleen deze, maar ook de 42 andere die tot de keten van Wellness-Hotels-Deutschland behoren want de standaard ligt hoog. Toch hebben ze allemaal iets aparts. Op  die twee in de Harz, Naturresort Schindelbruch en het Romantische Winkel-hotel. is dat zeker ook van toepassing. Wat  alle 44 gemeen hebben is de ligging te midden van een majestueuze natuur, een gastvrijheid die de ergste nurks doet ontdooien en de professionele behandelingen. Eten, drinken en vrolijk zijn?  Niet met de daarin opgesloten laag-bij-de-grondsheid. Meer verfijnd, met veel meer allure, smaak en kwaliteit. Na een weekje in dit stuk van de Harz lacht het leven je weer helemaal toe.

Rust gepaard aan beweging overgoten met een saus van cultuur.

Eerst maar eens naar Schindelbruch in Stolberg. De nieuwsgierigheid naar deze plaats met een hoog Oranje-gehalte is groot. Hier immers woonde Juliana zu Stolberg-Wernigerode, de moeder van onze Vader des Vaderlands en stammoeder van de Oranjes. Je kunt het jezelf minder moeilijk maken dan het groepje journalisten dat met de trein tot Göttingen komt  en dan nog een taxirit van 75 minuten voor de kiezen heeft om de bestemming te bereiken. Wie denkt dat ie beter spoort kan dichterbij geraken, maar dan geef je jezelf over aan  een grillige dienstregeling die nogal wat gaten vertoont.  Wij prefereren de taxi en zien onderweg de verlaten uitkijkposten die een stuk minder onvriendelijk ogen zonder Stazi met schietklaar geweer.

Als die er nóg zou staan  stelde de gevoelloze militair zonder twijfel het vizier scherp op het in het groen verzonken Schindelbruch om een knalfuif los te laten op ‘al die decadentie’. Dat is het zeker niet in onze ogen. Een klimaatneutraal hotel dat één dag per week compleet vegetarisch gaat (Veggiday)  en aan regionale producten voorrang geeft. “De ‘vleesproductie’ jaagt het CO² gehalte onnodig omhoog.  In het Belgischer Gent, waar ‘Veggidauy’ de thuisbasis heeft, betekent het over een jaar genomen een besparing  van CO² uitstoot gelijk aan die van 18.000 auto’s wanneer alle inwoners eens per week volledig van vleesproducten afzien”, houdt directer Olaf Hirsch ons voor.

Naturresort Schindelbruch

Schindelbruch 1

06547 Stolberg/Harz

Regionaal

Het hotel propageert de streekproducten met een sterk accent op biologisch voedsel. Het journaille krijgt van chef kok Enrico Scheiler een San Vino kookcursus. We genieten er van in de Kreativkeuken waar we met enige trots een fraai gestileerd diploma ontvangen.  De uitleg over de uitwerking  van bepaalde voedingsmiddelen op de gezondheid is niet aan dovemansoren besteed.

Dit hotel in het groen is gespecialiseerd in  wijn therapie. Gezichtsverjongende behandelingen voor dames, waaraan uitgelezen rode wijn te pas komt.   Al naar gelang ontspannende massage met druivenpit olie  of versterkende  lymfedrainge massage voor versterking van de huidfunctie. Aansluiten druivenpit modelage masker voor een vochtigheidsoppepper van het gezocht. De anti oxidante werking van de bio actieve Procyanidis (OPC)) geeft het immuunsysteem een positieve extra.  In anderhalf uur laten onze vrouwelijke collega’s de vermoeienissen van zich af strijken.

Wij doen het in dezelfde tijd met een bio energieke ontspannende hoofdmassage met effecten die doorlopen naar gezicht en schouderpartij. Aansluiten een intensieve gezichtreiniging: druivenpit peeling, gezichtspakking met de geur van groene druiven. Tijdens de inwerking een ontstressende ogen massage. Ook dat voltrekt zich in anderhalf uur. Vervolgens een diep-ontspannende massage voor de innerlijke rust waarbij ook druivenpit olie een hoogst aangenaam smeermiddel is bij een doorbloedingsbevorderende borstelmassage.

Een pittige nordic walking wandeling, aquagym, schieten met pijl en boog en balans oefeningen houden de gast in beweging.

Chique grandeur     

In 35 miunuten overbrug je de afstand naar het Romantischer Winkel hotel: klassiek deluxe wellness met een chique grandeur. Het ligt aan een oogstrelend meer met een bos als achtertuin.  Annemarie en Wolfgang Oelkers hebben sinds 1978 de leiding.  Het is gedoteerd met vijf sterren en dat is er niet één teveel.  Van de receptie tot aan de Palmen Garten zijn de medewerkers erop gebrand de gast in de watten te leggen. Hier in Bad Sachsa biedt men 3.500 m² aan spa in tal van variaties.   De behandelingen brengen de meest verwende gasten in verrukking.  Uniek is de Spa-voor-de-ziel, toegesneden op de individu. Het RoLigio programma  stuurt aan op welbevinden. In een speciale licht- en klankruimte ondergaan we wiegend in een luxe hangmat de in nhet Engels gegeven ontspanningssessie. Schoonheidsbehandelingen zijn  van de hoogste kwaliteit en dat geldt eveneens voor het sportprogramma.

Een van de fysiotherapeuten ontwikkelde een speciale rugmassage die de plooien van stress glad strijkt. Heel bijzonder is het bezoek aan het Walkenried Kloster, dat een plaats kreeg op de lijst van werelderfgoederen. Annemarie leidt ons persoonlijk rond. Ze ontsluit vele geheimen van het ZisterzienserMuseum waarin een eeuwenlange kloostergeschiedenis op fascinerende wijze is uitgebeeld. Ook zeer geschikt voor kinderen die een goed doortimmert pedagogisch programma krijgen aangeboden. Het werd in 1127 gesticht en beleefde de bloeitijd tussen de 12e en 14e eeuw. Beroemd is het afgesloten deel met de beroemde dubbele kruisgang en indrukwekkende ruïne  van de kloosterkerk. Het diner bij kaarslicht in mystieke sfeer is een waardig slot.

Romantischer Winkel

Spa & Wellness Resort

Bismarkstrasse 23

37441 Bad Sachsa

Kloster Walkenried

Telefoon 0049 55 25 959 90 64

======================================================

KADER

Kroonprinses Juliana en vorst Wolff-Heinrich

komen niet tot sprookjeshuwelijk in Stolberg

De oudere garde in Stolberg praat er over bij het standbeeld voor  Juliana  zu Stolberg-Wernigerode, de moeder van Willem de Zwijger en als zodanig de stammoeder van de Oranjes. Over de relatie  tussen vorst Wolff-Heinrich zu Stolberg-Stolberg en  kroonprinses Juliana van de Nederlanden.  In de Saales Zeitung van 28 januari 1934 refereert men er aan als de vorst in het huwelijk treedt met Irma Erfert. De opwinding in die tijd is groot als Juliana zich met groot gevolg in Slot Stolberg  meldt. De chauffeur van Wolff-Heinrich is de enige die zich niet verbaast als de vorst enige tijd later met Irma in het huwelijk treedt. Hij volgt de signalen van zijn hart. Vier jaar eerder leert hij haar kennen in het huis van de burgemeester. Het sprookjeshuwelijk dat de bevolking al voor zich ziet gaat niet door.

In de krant staat dat de bevolking het de immens populaire vorst vergeeft dat hij ‘de gulden zegen’ uit Holland aan zich voorbij laat gaan en sluit de 23-jarige bruid uit Magdeburg aan het hart. Enkele jaren later, op 7 januari 1937, trouwt de kroonprinses met  Bernhard van Lippe Biesterfeld.

Het standbeeld voor Juliana zu Stolberg-Wernigerode bij het slot hoog boven het stadscentrum staat voor eerbetoon aan een bijzondere vrouw.  Ze werd op 15 februari 1506 in het slot geboren en trouwde op 17-jarige leeftijd met graaf Philip II von Hanau-Münzenberg, die ze vijf kinderen schonk. Na diens dood trad ze op 20 september 1531 in het huwelijk met graaf Wilhelm von Nassau-Dillkenburg, een vriend van de familie. Uit dat huwelijk werden nog eens vijf zonen en zeven dochters geboren. In totaal schonk ze dus aan 17(!) kinderen het leven.  Via de zonen Willem de Eerste en Graaf Johan de VI werden zij en haar man de stamouders van het Huis Oranje. Je moet er wat voor over hebben om vanuit de stad naar het slot te klimmen. Tussen de 300 en 400 trappen! In 2006 vierde Stolberg de 500ste  geboortedag van deze Juliana.  Toen ook werd het standbeeld onthuld, gemaakt door professor Bernd Göbel uit Halle. Op 19 maart werd het gerenoveerde slot heropend en bij die gelegenheid plantte de Nederlandse ambassadeur er rozen die naar Juliana werden genoemd.

In Stolberg rijgen de vakwerkhuizen zich aaneen.  Elke Höra  is de Gästeführerin van de  stad Stolberg die tijdens een indrukwekkende excursie alle bijzonderheden over de stad en de Juliana’s ontsluiert.

We noemen als bezienswaardigheden het museum ‘Alte Münze’, het museum ‘Klein Bürgerhaus’, de stadskerk Sankt Martini,  de ridderpoort en niet te vergeten het museum van de koffiermachines.  Verder  het Josephskruis op de 579 meter hoge Auerberg. De constructie is 38 meter hoog en weegt 123 ton. Om op het platform te komen moet men 200 treden beklimmen.  In de DDR-tijd was het een geliefde plek voor de toenmalige communistische  machtshebbers.

============================================================

In de voetsporen

van de Oranjes

De Oranjeroute verenigt over een afstand van 2.500 kilometer Duitse en Nederlandse steden die historische banden hebben met het huis Oranje-Nassau.  Overal geschiedenis en cultuur  die is afgestemd op het Nederlandse koningshuis.  De uitersten: Leeuwarden en Oranienbaum. In een brochure , verkrijgbaar bij de VVV’s in Nederland en Duitsland,  staan bijzonderheden over alle circa 30 steden.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina