Het licht zien op La Palma

Op het Canarische eiland La Palma heb je de sterren voor het aanraken. Het is the spot to be om het licht te zien. In het observatorium Roque de Las Muchachos vooral, waar wetenschappers en toegewijde liefhebbers atronomische belevingen opdoen.

La Palmal één van de acht Canarisxhe eilanden, vaardigde in 1988 een wet uit  tegen lichtvervuilingen legde tevens intensief luchtverkeer aan banden. Het leisdt ertoe dat het 's nachts helder is met een ononderbroken zicht op de sterren. Daartoe helpen de meest uitgebreide telescopen terv wereld een handje.

Hier, 2396 meter boven de zeespiegel, droom je weg van de aarde. Het observatorium is de schatkamer van het Instituto de Atrofísica de Canarioa, een onderzoeksinstituut met naam en faam. Leden van de internationale wetenschappelijke gemeenschap krijgen 's nachts uren toegewezen om de telescopen te gebruiken.

Recreatie

Via de astrofysical  Ana Garcia Suarez kwam  La Palma  Astronomy Tours (www.lapalmastars.com) van de grond. Neem het de eilanders eens kwlijk dat ze ook een beetje aan de sterren proberen te verdienen.  In toenemende mate workshops, curussen fotografie en zelfs het servereb van tapas onder de sterrenhemel.   Bewegwijzerde wandelpaden leiden naar het observatorium, hotels en casas zorgen oor onderdak.  Immiddels  verrijst een bezoekerscentrum en een recreatiecomplex, Mendo, bij het observatorium. Een nieuwe locatie voor amateursterrenkijkers en paerapenten.  Je kunt daar verliefd omhoog kijken, maar dat doen velen frequent vanaf het balkon.

Overigens heb je vanaf  Roque de Las Muchachos  een vorstelijke kijk op de Caldera de Taburiente, de grootste krater ter wereld van de vulkaan San Antonio, 1500 meter diep.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina