Het vergeten Gouden Pad in ere hersteld

Goed nieuws voor wandelaars en met name voor de bewonderaars van het gedeelte van Tsjechië dat Bohemen heet. Het Gouden Pad, een legendarische wandelroute uit de jaren dertig van de vorige eeuw, is in ere hersteld. Het meet 119 kilometer en die zijn één voor één de moeite waard omdat ze een veelvoud aan toeristische attracties ontsluiten.

Ze noemen de streek het Boheems Paradijs, of gewoon in het Tsjechisch Ceský ráj. Je hebt het dan over een natuurpad op nog geen 100 kilometer van de hoofdstad Praag. Het pad slingert door een nationaal park van 180 km². Aan het pad liggen tal van burchten en kastelen, plus een reeks  zandstenen rotsen waarvan de formaties je doen duizelen. In 1930 opende de Czech Tourist Club de route, zich bewust van het feit dat touristen er gretig gebruik van zouden maken. De Tweede Wereldoorlog en de communistische tijd die erop volgde maakten dat het Gouden Pad de glans verloor en zelfs in vergetelheid raakte. Het was voor lange tijd onbegaanbaar. Het is aan de Bohemian Paradise Association te danken dat het moois van toen de oude glans terug kreeg.

Inhoud 

De route neemt een begin in de de stad Mladá Boleslav, de plaats waar het Skoda museum is gevestigd. Na 119 kilometer gloort Jicin aan het slot. Dat is tevens de toegangspoort van natuurpark Práchovsky skály. Hier kun je er voor kiezen over de rotsen te wandelen maar het ook wat kalmer aan doen en er langs gaan.  Het pad is op te splitsen in een aantal etappes.  De afwisseling is intens: platteland, valleien, heuvels, beken, middeleeuwse burchten, dennenbossen en tientallen uitzichtspunten. Onderweg komt men door  Turnov, bekend om edelstenen en juwelen die het moeten afleggen tegen het pad zelf dat een briljant is. Verder de glasstad Zelezný.  Van de kastelen noemen we Frýdstejn, de burchtruïnes Trsky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála, die de eretitel parel van het Boheemsd paradijs draagt.  Daar kun je je hart ophalen als je van kanoën, raften of wandklimmen houdt. Langs de rood gemarkeerde route bevinden zich tal van restaurants en overnachtingsadressen. In de zomer legt de toeristenbus de verbindingen.

Etappes

Mláda Boleslav-Mnichoco Hradísre (25 km)

Mnichovo Hradíste- Libosovic (22 km)

Libosovic-Turnov (23 km)

Turnov-Malá Skála (12 km)

Mala Skála-Kozákov (10 km)

Kozákov-Jicin (26,5 km)

Prachovský skály (16 km)

Inlichtingen:

Opmerkingen

CzechTourism

15.07.2019 08:02

Dank Dick voor het mooie artikel over deze bijzondere wandelroute in Boheems Paradijs in Tsjechië.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina