Zelfbestuur eiland zonder centimeter asfalt

Het eiland La Graciosa, hetgeen staat voor De Bevallige, heeft sinds kort elfbestuur. Maar wat er daardoor ook verandert: er ligt nog steeds geen centimeter asfalt.  Wie het wil verkennen is aangewezen op de benewagen, de fiets of taxijeep.

Jekunt het ook het achtste van de Canarische eilanden noemen want zo staat het nu officieel te boek. Het gild lang als een kolonie van het eiland Lanzarote. In 1880 werd geld gestoken in een visfabnriek. Sindsdien telt het 750 inwoners die de 29 km² bevolken. Sinds 1986 is het een beschermd natuurgebied waar flora en fauna het voor 't zeggen hebben.

Het ontbrak aan een bestuurlijke macht die onwenselijke neven effecten van het toerisme kon aanpakken. Een doorn in het oog van activist Miguel Ángel Páezdie online een petitie aanbood die door 11.000 mensen werd ondersteund. genoeg om de regering van Spanje in Madrid tot andere gedachten te brengen.

Jorge's grootvader was gedurende vele jaren de enige schakel tussen la Graciosa en Lanzarote. Hij bracht er de post. Zijn boot was tot 1970 het enige transportmiddelo. Nu onderhoudt Luis Romera een geregelde verbinding met zijn zeilboot, wanneer althans de golven niet hoger dan 6 meter zijn.

Wat rest is een ruig landschap, met afgelegen stranden ingekaderd door zwart vulkanisch gesteente.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina