Tien routes leggen alle fraais van Schotland bloot

Er is geen betere manier om de bnatuurlijke zegeningen van Schotland te ontdekken dan vanuit het zadel van de fiets. Daarover gesproken: de Schot Kirkpatrick Macmillan is de uitvinder van de fiets met pedalen, die het rijwiel veel toegankelijker maakte. In Dumfries & Galloway is een replica van de fiets van deze smid te bewonderen.

De meerdaagse Hebriden Fietsroute houdt je zes dagen in het zadel. Ze gaat deels parallel met de National Cycle Network Route 780 die de Buiten Hebriden in alle facetten laat zien. Onderweg kun je onder meer de staande stenen  van Calanuis en de lichttoren van Butt of Lewis bewonderen.

Vertrek Vatersay

Eindpunt Butt of Lewis

Lengte 297 km

Stadscentrum Edinburgh Weg naar de Shore (kust) met veel vrije doorgaanse fietspaden langs de oude spoorlijn. Even lekker lunchen voor bezoek aan Royal Yacht Brittania.

Vertrek Scotland Street

Eindpunt Sandport Place

Lengte 2,9 km

Duur circa 12 minuten

Shetland Van de hoofdstad Lerwick naar de oude hoofdstad Scalloway Over heuvelkammen, door en langs wilde heidevelden met links en rechts fraaie uitzichten op het omringende landschap. 

Lengte 9,5 km

Duur 40 minuten\

Loch Leven Heritage Trail in Pershire. Onderweg veel fauna in de vorm van de visarend, ijsvogels en otters. Van alle kanten uitzicht op het kasteel in het midden  van het eiland. Na een lunch in Loch Leven's Larder is het vervolg een makkie.

Lengte 19,5 m

Duur 1 uur en 20 minuten

Mont Rose Bassin in Angus.  Een indrukwekkende trechtermond met fraaie panorama's waarbij in de zomer de viosarend en ijsvogel bezienswaardig zijn en in de winter  de steltloper. Het bezoekerscentrum Montose heeft de deuren gastvrij open staan. 

Vertrek caravanterrein bij strand

Lengte 17,14 km

Duur 1 uur

 Assynt Achiltbuie in de Hooglanden noordwestelijk van Schotland. Een even ruig als idyllisch landschap De bergen Sula Bheinn, Còl Mòr en Stac Polliack vragen om aandacht. Grote variatie in landschappelijke beleving.Uitdagend, niet gemakkelijk.

Vertrek eind Achiltbuie weg

Lengte 112,55 km

Duur 7 uur

 Formartine Buchnan Way in  Aberdeen Shire.  Goeddeels langs een voormalige spoorlijn. Een sterk glooiend landschap in  het noordoosten van het land. Je kunt voor de aankomst kiezen tussen de stranden van Fraserburgh of Peterhead. 

Vertrek Dyce

Lengte 64,37 km

Duur 4-6 uur

Eiland Bute Naar dit lieflijke eiland  kun je de eigen fiets meenemen op de veerboot of er op locatie één huren. Attracties onderweg Mount Stuart en Ettrick Bay.

Lengte 23 klilometer

Four abbeys aan de Scottish Borders. Mooi maar lastig. De vier beroemde abdijen zijn Dryburgh, Vielso, Kedburgh en Melrose. Je kunt met uitzondering van Dryburgh vertrekken bij een van de andere abdijen of gewoon bij Saint Boswells. 

Lengte 88,51 km

Duur 5-6 uur

Langs Ayrshire kust. De kustlijn volgen en al het fraais van diverse kanten bewonderen. Overal is het eiland Arran de publiekstrekker. Twee natuurreservaten nodigen je uit: Gailesmarsh en Shewalton Wood.

Vertrek Irvine

Lengte 30,58 m

Duur 2 uur

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina