Dordognevallei voelt voor Nederlanders als warm bad

(Door Dick van der Veen)

BRIVE – Voor Francofielen neemt de Dordognevallei een speciale plaats in. Dat zit’m in het gevarieerde landschap plus de vriendelijke inborst van hen die de vallei bevolken. Chris  van Koettlitz mag erover oordelen. De Nederlandse woont er een reeks van jaren en kent het gebied inmiddels als haar duimpje. ,,Het hautaine van de Parijzenaar vindt hier geen voedingsbodem. De brede lach van het zuiden is er wel. Waarbij aangetekend dat de vriendelijkheid van de eerste ontmoeting pas na enige tijd het stadium van volledige openheid bereikt.’’ Het sluit goed aan bij de mentaliteit van het Nederlandse platteland, waar het vertrouwen eveneens een rijpingsproces kent.

Architectuur, cultuur, natuur en vooral ook de gastronomie scoren hoog in de vallei. Hèt gebied voor smulpapen die  zich verlustigen aan de foie gras (ganzenlever) waaraan  we, toegegeven, ons een week lang tegoed hebben gedaan. Mensen genieten van elk moment van de dag zonder dat het uitmondt in de zorgeloosheid van zuidelijker streken. Vanaf de luchthave BriveVallée is Turenne een sprongetje. Het ligt in de Corrèze op de grens met Lot. Deze twee en de Dordogne, die weer alle drie tot verschillende departementen behoren, vormen samen met drie andere departementen de Dordognevallei, met als gemeenschappelijk element de gelijknamige rivier. De vallei beslaat 24.000 km², verdeeld over4 regio’s.  Je hebt bij een bezoek aan de drie segmenten nogal wat kaartmateriaal nodig. ,, Laat je niet door de geografische spreiding in verwarring brengen. Van belang is van oost naar west het sterk wisselend landschap, waaraan buitenlanders zich laven’’. Chris gidst ons door deze prachtige regio. Turenne dan was een protestants bolwerk tijdens godsdienstoorlogen, die zich kenmerkten door verwoestingen. Zo werd het kasteel  met de grond gelijkgemaakt. De bewoners hebben met de materialen hun huizen opgesierd. Dat is zichtbaar op weg naar de burcht. Turenne heeft een reputatie als het gaat om truffels van de hoogste kwaliteit. Varkens wijzen de bevolking de weg naar de ondergrondse knollen.

Rocamadour

Een paar kilometer verder, in de Lot,  ligt Rocamadour. Het is een zeer druk bezocht pelgrimsoord, aan het begin van de pelgrimage baar Santiago de Compostella. Een steile trap met 233 treden leidt naar het  dorp dat de 12e eeuw nog niet achter zich heeft gelaten. Voor de mensen die slecht  ter been zijn is een lift beschikbaar. Tussen het dorp en het kasteel ligt het religieuze hart  met schrijnen, basilieken en kapellen. Er is sprake van twee miraculeuze relieken: de crypte Saint-Amadour en het beeld van de Zwarte Madonna, uitgevoerd in notenhout. Vrouwen bidden er voor haar vruchtbaarheid. Volgens de legende half vrouw en half man; half Maria en half Roelant.  Het fallische zwaard van de paladijn Roelant bevindt zich in de vulvavormige spleet  hoog in de rots, vlakbij de kapel van de Madonna. Zij beschermt zeelieden. Indien de klok luidt is door haar tussenkomst een zeeman gered.    

Natuurwonder

Venetië ondergronds. Zo zou je het natuurwonder Gouffre de Padirac kunnen omschrijven. Een van de geologische sensaties van Frankrijk, 75 meter diep weggestoken in een grot. Via een lift en trappen m et 208 treden bereik je een onderaardse rivier. Gondeliers varen je langs rotsformaties, die als gevolg van erosie allerlei vormen aannemen en de fantasie in hoge mate prikkelen. Onderbroken door het Lac de la Pluie (regenmeer), dat vier meter diep is en een fraai kleurenspel oplevert. Dat geldt overigens in nog sterkere mate voor de rotsen van kalksteen. Het is zaak om ’s morgens vroeg binnen te gaan want naarmate de dag vordert vormen zich lange rijen. Op jaar basis komen hier 450.000 bezoekers.

Wat je zeker niet moet nalaten is een boottocht met een Gabarre, La Roque Gageac,  op de rivier de Dordogne.  Aan boord fluistert de audio allerlei wetenswaardigheden in over de rijke historie die zich via  huizen en kastelen aftekent tegen de oevers. 

In Sarlat vinden we een museumstad. Al die historische panden geven zich bloot vanuit de oude toren van de Ste Mariekerk, de Ascenseur paranomique. Je stapt er door de eeuwen heen: het VVV-kantoor in het voormalig bisschoppelijk paleis, de kathedraal Saint Sacerdos (oorspronkelijke romaanse abdijkerk uit de 12e eeuw)het voormalig abdijklooster, het Fonteinenhof, de Jardin des Enfeus (grafnissen uit de 14e en 16e eeuw), diverse middeleeuwse stegen, de Eglise Sainte-Marie (voormalige [parochiekerk in meridonaal-gotische stijl),vakwerkhuizen uit de 14e en 15e eeuw, een kapel van een nonnenklooster, de laatste twee van de achttien torens die de stad ooit bezat, stadswallen, een wijk met huizen uit de 13e, 15e en 16e eeuw.

Tuinen

De Jardins  du Manoir d’Eyrignac  behoren tot de top van Frankrijk. Prachtige haagbeukpatronen en perspectieven die met , Versailles’ kunnen wedijveren.   De oorsprong  wijst terug naar 1653, als Antoine de Costes de la Calprenède  een kasteel laat bouwen op de ruïnes van een oud slot. Zijn kleinzoon legt tuinen aan rond het familiekasteel.  In de 19e eeuw de ommezwaai naar een romantische Engelse tuin met de herschepping in Franse stijl in 1965 en volgende jaren. Wel met sterke invloed van een Italiaans architect In het midden van het landbouw- en bosdomein, groot 200 hectare, een landhuis en een Romaanse kapel. Er liggen tweebotanische routes van 2,5 en 4,5 kilometer Het familie-erfgoed  heeft 500 jaar overleefd.

Imposant ook Les Jardins de l’Imaginaire in Terrasson-Lavilledieu die de Vézère vallei overspannen.  Ze staat niet zo maar op de lijst van werelderfgoederen van de Unesco.  Een fascinerende confrontatie in een tuin die 6 hectare meet. Een boterzachte botsing tussen wat je ziet en denkt te zien. Beplante trappen,leen wonderschone rozentuin en fonteinen. Steeds weer, om iedere hoek, zicht op de l‘Église  Saint-Sour, een 14e eeuws godshuis.

In Martel met de zeven torens proeven we voor het laatst de verrukkelijke spijzen uit de vallei, voordat we Brive verkennen en vanuit Brive naar Amsterdam vliegen. Het had ook Maastricht kunnen zijn want naar beide luchthavens vinden met grote regelmaat vluchten plaats.

De Dordogne-vallei, de regio waar de tijd geen vat op kreeg maar een die ook open staat voor het modernisme, met boeiende exposities. Vanuit België één rechte streep via de A20. Een heerlijk gebied om te fietsen. Knoop enige conditie op de bagage want vals plat is hier een beetje meer vals.  Een streek voor levensgenieters. Niet meer het goedkoopte-eiland van 20 jaar geleden, maar nog immer concurrerend.  Door de Unesco benoemd tot Biosfeerreservaat.  Een ode aan de bewoners die een duurzame ontwikkeling voorstaan.

Nuttige adressen/informatie

 Brive Dordogne Valley Airport

telefoon 0033-555 22 40 00

Cityjet vanaf Schiphol, Ryanair vanaf Maastricht

TUINEN:

GOUFFRE de PADIRAC

Telefoon 0033 5 65 33  64 56

SARLAT

Telefoon 0033 5 53 31 45 45

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina