Drôme-vakantie in Zuid Frankrijk

(Door Dick  van der Veen)

VALENCE -  Zoetekouwen hoef je niet uit te leggen waarmee men de stad Montélimar associeert. Dat deze prachtige plaats zoveel meer in zich heeft dan nougat van hoge kwaliteit wil deze reportage duidelijk maken. We lieten ons winnen door een uitnodigend gebaar van het Comité Dérpartement du Tourisme de la Drôme, zeg maar de provincie waarvan Montélimar deel uit maakt en Valence de hoofdstad is. Sylvie Lopez, onze gastvrouwe, stippelde het nauwgezet uit. De Drôme, een provincie waar de bevolking voor 50 procent protestants is gebleven. Dat  bloedige godsdiensttwisten aan de basis ervan liggen kan iedere gids van enige naam en faam de bezoeker haarfijn uitleggen.

DROOMPALEIS

Door ervaring wijzer weten we inmiddels dat het uitmaakt of je vanuit Agde dan wel komend uit Nederland direct het gebied insteekt. Kies vanaf de A7 afslag 12 en neem de D519 naar Beaurepaire. Ter hoogte van deze stad de D538 richting Hauterive. We volgen het programma zoals wij dat in vierenhalve dag afwerkten.

In Hauterive dient zich de eerste en misschien wel de beste bezienswaardigheid aan. Wat heet. Le Palais Idéal van  Ferdinand Cheval (1836-1924) is een regelrechte sensatie. Cheval liep iedere dag 32 kilometer om post te bezorgen. Hij droomde onderweg van een schitterend paleis en had daarbij visioenen. Lang leek hij het daarmee te moeten doen, totdat hij op 43-jarige leeftijd door het lot werd wakker geschud. Cheval stootte tegen een steen met grillige vormen. Dat riep zijn interesse op voor de grillige vormen die de stenen op zijn route vertoonden. Op zijn route nam hij een mand op de rug en verzamelde daarin de stenen die op zijn pad kwamen. De omgeving bestempelde hem als een dwaze, een nutteloze, die zijn deed verdeed met het najagen van een hersenschim. Hij liet zich er niet door weerhouden om zijn ideale paleis te verwezenlijken. Liefst 33 jaar deed hij erover om het unieke bouwwerk te realiseren. Wie het aanschouwt wordt getroffen door een mengeling van ongeloof, verrukking en eerbied voor wat één enkel mens. De eerste steen, het struikelblok, kreeg een ereplaats. Zelfs de tijdgenoten begrepen dat Ferdinand titanenarbeid verrichtte. Hij voegde dagelijks aan zijn ronde 8 tot 20 kilometer toe om als metselaar, architect, ontwerper en beeldhouwer zijn visioen tot realiteit te brengen.

In de verschillende delen van het paleis brengt hij beschavingen en godsdiensten, dieren en gebouwen uit alle werelddelen samen, waarbij zijn droom de leidsman was.

De lengte van het paleis is 26 meter, de breedte 14 meter en de hoogte 12 meter. Cheval gebruikte 3.500 zakken kalk en verrichtte 1.000 m3 metselwerk.

De overheid verbood hem om in zijn eigen schepping begraven te worden. Daarna bouwde hij op het plaatselijke kerkhof acht jaar over het Graf van de Eindeloze Stilte en de Rust in dezelfde stijl als zijn ideale paleis.

Op 23 september 1969 plaatste André Malraux het op de Monumentenlijst. De belangrijkste restauratie vond plaats tussen 1982 en 1993.  Beeldhouwer Pierre Constant trad in de voetsporen van de schepper, gebruikte dezelfde materialen en gaf met behulp van zeer precieze documenten het monument zijn oorspronkelijke aanzien terug.

Inlichtingen: VVV: tel. 0033 (0) 4 75 68 86 81 19 E-Mail: facteur-cheval@cg26.fr

web: www.facteurcheval.com

Dagelijks geopend.  Tevens van half juli tot half augustus elke vrijdag en zaterdag feestelijke verlichtingen, spektakel, concerten en evenementen. Toelichtend boekje en brochure in het Nederlands verkrijgbaar.

SCHOENEN

We vervolgen de D538 naar Montchenu. Het kost heel wat tijd om los te raken van het indrukwekkende bouwwerk van een gedreven postbode. We vervolgen de route naar onze volgende bestemming van deze dag: het bekende wijnhuis Cave Chapour in Tain l´Hermitage. Bij Le Cabaret-Noeuf verlaten we de D538 en nemen de D67 die bij Chanos-Curzon aantikt op de D532, welke ons naar de befaamde wijnen van l´Hermitage leidt. We krijgen een uiteenzetting over de wijnen aan weerszijde van de Rhône. Cave Chapour van de gelijknamige familie existeert vanaf 1808 met als devies "Fac et Spera", (doe en hoop). Aan de linkerzijde de gronden die de l´Hermitage en Crozes-Hermitage opleveren. Aan de andere zijde van het gebied tussen Lyon en Valence brengen de terrassen de Saint-Joseph, de Cornais en de Saint-Péray voort.

Dezelfde D532 brengt ons naar Romans-sur-Izère, centrum van de leer - en dus- schoenenindustrie.

Hier, in restaurant La Charette in het historische stadscentrum, schuiven we aan tafel met Sylvie Lopez en Marike Lepinasse, Nederlandse van origine, maar inmiddels 40 jaar met de Drôme ´getrouwd.´

Ze maken ons vértrouwd met de Raviole, een regionale delicatesse. Stevig voedsel en oh zo lekker. Zoals gezegd hét centrum van de schoenenindustrie. In het hieraan gewijde museum zijn liefst 10.000 exemplaren ondergebracht, die de mondiale schoenenmode vanaf het prille begin tot aan het heden op de voet volgen. In Romans produceert men vooral luxe schoenen in de drie fabrieken die zijn overgebleven van een vijftigtal. Het museum toont de eerste gemummificeerde schoenen aan de voeten van een Egyptische via Chinese laarsjes en de Middeleeuwen naar het nu. Ondergebracht in een gebouw dat in etappes tussen de 17e en 19e eeuw werd ontwikkeld. Het is op maandag gesloten.

In januari tot en met april en in oktober tot en met december geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; van mei tot september geopend van 10.00 tot 18.00 uur en in juli en augustus van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.  Op zondagen van 14.30 tot 18.00 uur. Gesloten op 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december.

Bezienswaardig in Romans is een Benediktijner abdij, waarvan de oorsprong terug gaat naar de 9e eeuw (839). Ze werd gesticht door de aartsbisschop van Vienne, die nauwe relaties onderhield met de legers van Karel de Grote. Het klooster kwam later onder leiding van de Collégiale. De huidige staat leunt terug op de periode van de 11e tot de 15re eeuw. Negen fraaie panelen, dien eenmalig zijn in de wereld, brengen het lijden van Christus in beeld. Bovendien bevat de Collegiale Saint-Barnard, zoals de huidige naam luidt, een fresco met de oudste afbeelding van het paleis van de respectievelijke Pausen van Avignon.

Inlichtingen e-mail: musee@ville-romans.com

Internet: www.ville-romans.com

Tel. 0033 (0)4 75 05 51 81

VERCORS

Het staartje van deze rijk gevulde dag voert ons door het ruige, woeste en imponerende gebergte van de Vercors. Eerst de N532 naar Saint-Nazaire-en-Royans en vervolgens het de klim naar de Col de La Machine over de D76. Een geweldige ervaring. Boven wacht een cirque, een cirkelvormige afgrond van ongekende schoonheid. De herfstflora zet het wonder van de natuur in een goudgele gloed. We overnachten in de naar de Col genoemde herberg. Een logge hond zet de poten in de achteruit om het bezoek vrije doorgang te verlenen. Op het getingetangel reageert een vriendelijke receptioniste, die onderdeel uitmaakt van een kundige equipe die de werkzaamheden verricht met wat je Aziatische vriendelijkheid zou kunnen noemen.

De naam van de Col voert naar de machinerie die werd gebruikt om het hout te kappen teneinde de paden door de bergen mogelijk te maken.

Ook hier gaven noeste werkers hun leven om de mens van nu aan zijn gerief te helpen.

Voor de liefhebbers:

Tel. 0033 (0)4 75 4826 36.

Na een copieuze maaltijd en een verkwikkende nachtrust vervolgen we de rit door de bergen.

Als we de zogenoemde Lente-in-de-herfst zijn gepasseerd wacht een andere verrassing. Even voorbij de Col e La Chau (nog steeds de D76 -1.337 meter)  staat het museum Mémorial de la Résistance ene ven verder de Nécropole du Vercors.  Daar bevinden zich de graven van manmoedige Fransen die vergeefs op geallieerde hulp wachtten om vervolgens door de Duitse bezetter te worden afgeslacht. Het museum vertelt ons het gehele verhaal in woord en beeld.

Inlichtingen: tel. 0033 (0)4 75 48 26 00.

Verward door  de flard van een verschrikking in de wereldgeschiedenis trekken we verder Via Vassieux-en-Vercors, over de Col de Rousset (1.254 meter) waarna de serie geschakelde haarspeldbochten van de Rochers de Chionne alle stuurmanskunst vergen. De D76 akkert zich verder onder de naam D518 via Chamaloc naar Die.

DIE EN CREST

De provincieplaats Die pronkt met stadswallen en een Gallo-Romeins verleden. Een stadswandeling van circa 1 uur toont pieken en dalen. Ook letterlijk. Barbaarse invasies lieten sporen na, de kathedraal van Notre-Dame prijkt als residu van een gebouw dat er voor de 12e eeuw moet hebben bestaan maar dat in grote trekken uit die tijd dateert.  De noordelijke hoofdstad van het Gallo-Romeinse volk wil weten dat het de zetel was van de bisschop in de periode van de IVe tot de XVIIIe eeuw.

Op 500 meter van het centrum staat de cave Jaillance, waar de fameuze Clairette de Die vandaan komt. Mousserende wijnen van hoge kwaliteit. De gast uit Nederland krijgt uitgebreide informatie via een rondleiding, ingeluid door twee verhelderende videofilms. Jalliance maakt vandaag de dag ook mousserende wijnen in Bordeuax, Vouvray en Boergondië. Diverse Nederlandse wijnhuizen verkopen de producten van de Jaillance, die 127 medewerkers op de loonlijst heeft staan.

Op naar Crest via de D93. Een stad met de hoogste vestingstoren (52 meter) van Frankrijk. Vanaf de VVV in steeds stijgende lijn te beklimmen, waarna als toetje de ruim 250 treden van de toren zelf volgen. Mensen met een minder goede conditie raden we aan om met de auto naar boven  te rijden. De toren geldt als één van de mooiste voorbeelden van Middeleeuwse bouwkunst. Ze maakte oorspronkelijk deel uit van een groot versterkt kasteel. Momenteel is men doende de vertrekken deels geschikt te maken voorn het houden van seminaries en congressen. Tussen de XVe en de XIXe eeuw werden met name protestantse vrouwen, maar ook vrijdenkers en republikeinen er gevangen gehouden. Niet zelden voor meer dan 30 jaar! De stad Crest kocht de toren in 1988. Sinds 2003 geven gidsen uitleg, óók in het Nederlands.

Openstelling: van 1 mei tot 14 september dagelijks van 10.00 totn 19.00 uur. Van februuri tot april en van 15 september tot 31 oktober dagelijks van 14.00 totn 18.00 uur. Van november tot januari in dee weekenden van 14.00 tot 18.00 uur.<E-mail: tour@mairie-crest.fr  site: www.mairie-crest.fr/tour

Overal in de Drôme is een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Wij kozen voor een chambre d´hôte in Alex, op een kilometer of zeven van Crest aan nog steeds de A93. 

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina