Mooiste van Brazilië zit in de Brazilianen

Verrukkelijke verkenning WK-stadions en ecologische Lodge

(Door Dick van der Veen)

SAO PAULO – Brazilië grossiert in bekoorlijkheden, maar het mooiste plekje zit in de Brazilianen zelf. Op uitnodiging van Embratur, Nationaal Verkeersbureau voor Brazilië, dat valt onder het Ministerie voor Toerisme, hebben we een bezoek aan  twee WK stadions mogen koppelen aan een meerdaagse excursie naar  de Cristalino Jungle Lodge in het noordelijk deel van de staat Mato Grosso. Twee uitersten in één persreis waarbij de warme hartenklop van de ontvangende partijen de verbindende schakel vormt.

We bezoeken het Mato Grosso-stadion Arena Pantanal in Cuiabá en/of de Arena Amazonia in Manaus. In de Braziliaanse winter, waar het kwik naar 38 graden reikt, verzorgen architecten een uitgebreide rondleiding. In Cuiabá werkten ze met 1.400 (!) bouwvakkers dage en nacht om de voetbaltempel op tijd gereed te krijgen. Het was afzien voor de mannen en vrouwen bij de fysieke bezigheden. Het stadion heeft een capaciteit voor circa 44.000 bezoekers. De pr-dame leest de scepsis van de gezichten. ,,We weten van de bezwaren die er bij delen van de bevolking  tegen deze peperdure arena’s leven. Veel mensen zitten zonder werk. Toch ben ik ervan overtuigd dat de realisering ervan de komende twintig jaar vruchten afwerpt. Het stadion wordt nu benut voor diverse doelen. Denk aan hotelaccommodatie, een theater, expositieruimten en plekken voor evenementen binnen en buiten. Dat levert diverse arbeidsplaatsen op’’. Van de 41.000 plaatsen was  slechts een beperkt deel voor de regionale bevolking beschikbaar. Waarvan slechts weinigen zich de entree konden veroorloven.

 

Stadions

 

In Manaus laten ze het stadion bespelen door één van de stedelijke clubs. Echter, die komen uit in de derde en vierde divisie.  Clubs die slechts een handjevol toeschouwers trekken. ,,We hopen dat deze voorziening binnen enkele jaren leidt tot een hoger niveau”, krijgen we te horen Wel wordt al volop gediscussieerd over het afbreken van een deel van de tribunes, hetgeen men als kapitaalvernietiging bestempelt.  

 

 

Cuiabá  ligt aan de voet van het prachtige natuurgebied Pantanal. In de stad is de fruitmarkt een must.Op de mercado (markt) ligt overheerlijk fruit meters hoog opgestapeld. Honingzoete bananen dagen je uit. De visrestaurants zijn vermaard. Om te zuigen de pintado, pacu,dourado, piraputanga oif matrinchâ. De staart van de alligator is om je vingers bij op te eten. Ook het museum Do Morro da caixa D’agua schreeuwt om aandacht. En dag in de stad en een nacht in hotel Deville is goed besteed.

In Manaus is een tour langs de Rio Negro met uitzicht op de stad aan te bevelen.  De levendige haven en het lokale leven, de beroemde huizen op palen, het zijn slechts enkele blikvangers. Zes sterren verdient het operagebouw, Cúpola do Teatro Amazonas, gerealiseerd in de  tijd dat de stad floreerde door de aanwezigheid van rubberplantages. Bij de samenstelling van het gebouw (1897 afgerond) zijn de allerbeste materialen uit vele buitenlanden verwerkt. Een gedroomde tempel met het klassieke fraai gepaard aan het moderne zit- en zichtcomfort.

Niemand kan om de ‘Meeting of the Waters’ heen. Net buiten Manaus vormen het donkere water van de Rio Negro en het bruine water van de rivier Soliôes in één waterpartij en die lijken visueel gescheiden. Een unieke ervaring. Pas na 12 kilometer mengen ze zich en vormen ze een eenheid in de Amazone rivier die naar de Atlantische Oceaan stroomt.

 

===========================================================================

Cristalino Jungle Lodge: natuurlijke topper!

Vitória Da Riva Carvalho componeert in het hart van de Braziliaanse Amazone een ecologisch wonder. Voor gek verklaard door alles en iedereen ontwikkelt ze hier een Lodge met als primaire inzet het behouden van het omringende regenwoud en  het toegankelijk maken voor ecotoerisme. Een gebied van 2 miljoen hectare dat te bereiken is per vliegtuig (via  de petieterige luchthaven Alta Floresta), vandaar 80 minuten met een offroad auto en aansluitend 30 minuten met de boot. De parel van de rivier Cristalino, 517 mijlen zuidelijk van Manaus. De Fundaçao Ecológica kent geen evenknie.

De onderscheidingen rijgen zich aaneen. Beste ecologische lodge in de wereld (National Geographic Traveler), de Global Vision Award (Travel & Leisure) en de World Savers Award. Bungalwos, restaurant, excursies in soorten en maten en in alle vroegte een orkaan van verrukking als je op de hoogste trede van de uitkijktoren staat wanneer de jungle met alles erin ontwaakt. Vitória en haar man hebben hun kinderen meegezogen in hun passie. Ze ontwierpen de accommodatie en geven leiding aan het bedrijf. Pas nog is een grote vernieuwingsslag doorgevoerd. Een forse toevoeging aan de 17 bungalows, opgetroklken uit natuurlijke materialen, met enerzijds gerief van de 21ste eeuw en anderzijds een stroomvoorziening die delen van de dag functioneert. Het kost niet veel moeite om bij kaarslicht wakker te worden wanneer buiten tegen de ruiten grote veelkleurige vlinders hun begroetingsdans  uitvoeren. De accommodatie  is uitgebreid  met een conferentiehal, restaurant waar Braziliaanse specialiteiten worden opgediend, grote ruimtes met uitzicht enerzijds op de rivier en anderzijds op het regenwoud. Alle materialen zijn met mierenvlijt over water aangevoerd.

 

Vogels

 

De Alta Floresta regio kent liefst 600 vogelsoorten waarover je alles kunt lezen in de goed gedocumenteerde bibliotheek in de Lodge.  De oohs en aaahs vliegen over de lippen bij de kennismaking ermee. De op0komst en de ondergang van de zon vanaf het 50 meter hoge platform is fabuleus. Over de vlinders gesproken: liefst 1.800 soorten staan te boek. Ze steken in de omgeving van de Lodge elkaar naar de vleugels.  De verkenningstochten met gepassioneerde en professionele gidsen, zoals Brad uit Canada, leggen een wonderschoen flora en fauna bloot. Tochten door het onversneden regenwoud, een confrontatie met dieren,bomen,bloemen en planten die op het netvlies beklijven. Excursies voor studenten van Universiteiten en Hogescholen , workshops en training programma’s voor Management Teams.  In de bibliotheek  praat men ons bij over de duurzaamheidaspecten, aan de hand van kaartmateriaal.  De wandeling Tlhia Taboca  met observatie van verschillende soorten bamboe bossen, de brede vluchten papegaaien en toekans vanaf de toren, de boottocht over de Trilha  das Castanheiras, het bezoek aan de Citroen stroomversnelling met bijzondere vogelsoorten en de wandeling over het pad Trilha da Figueira blijven voor altijd in het geheugen gegrift. De omringende rivieren, breder dan ze bij ons lang zijn, slingeren zich tussen het smaragd groen van het regenwoud. Op de boot de ondergaande zon observeren met boven je een sterrenpracht, dat beantwoordt aan het ultieme genieten.

Het zal niet verbazen dat inmiddels Nederlanders de plek hebben ontdekt en in hun hart gesloten.

 

Cristalino Jungle Lodge

www.cristalinolodge.com.br

www.fundacaocristalino.org.br

info@cristalinolodge.com.br

 

Telefoon: 0055 66 3521 1396 of 0055 66 3512 7100

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina