Tien mooiste plekken van Zuid-Bohemen

Deze regio in het zuiden van Tsjechië smoelt aan alle kanten. Dorpjes die gemoedelijkheid uitstralen, eeuwenoude boerderijen en pittige steden gaan de strijd om voorkeur aan met prachtige natuurgebieden. Een streek vooral die is toegesneden op de gepassioneerde fietser en wandelaar En ’t Is niet eens zover, dit gebied op de grens van Duitsland en Oostenrijk.

Cesky Krumlov

Een stadje dat zich  door de opneming in 1992 op de werelderfgoedlijst van de Unesco niet langer heeft kunnen onderdompelen in serene rust. Toeristen zijn verliefd geworden nop het historisch centrum met pastelkleurige huizen waar de rivier de Moldau langsheen stroomt. Het Krumlov kasteel met aangrenzende tuinen mag zich erop beroepen het tweede burchtencomplex van het land te zijn. Van de vele muasea noemen we  Fotoatelier Seidel naar de landschapsfotograaf Joseph Seidel. Uit  dit goed bewaarde atelier  met mondiale uitstraling stap je met een ouderwetse portretfoto naar buiten. Krizový Vrch is de naam van de kapel die je een fraai vergezicht over de stad biedt.

Trebonskko

Het vlakke landschap rondom Trebon wordt gemarkeerd door  visvijvers en meren, waarlangs fietsroutes zijn gedrapeerd. In die wateren komen veel insecten en amfibieën voor. Daar trekken de karpers zich niets van aan. Die zijn alleen beducht voor de maand december,  want dan zijn ze heel gewild bij het kerstdiner.

Die karpers behoren overigens tot de beste soort en mogen zich kwaliteitsvis noemen.

Ceska Kanada

Vrij vertaald Boheems Canada. Dat denkt de streek aan de vele rivieren, bossen, rotsen en het ook wat rauw klimaat. Jindrichuv Hradec en Slavonice mogen zich als juweeltjes  uit de Tsjechische Renaissance beschouwen.

Rijk versierde huizen en chateaus. Buiten de steden eisen kerken, kloosters en kastelen de aandacht op.  Ceska kanada  bezit een unieke smalspoorbaan die Jindrichuv Hradec met Nova Bystriceme verbindt. Hier ben je vlak bij de grens met Oostenrijk.

Lipno

De plaats dankt de bekendheid aan het gelijnamige meer. Vanuit het zadel heb je er een mooie kijk op. De stad staat ook bekend om het  boomkroonpad. Vanaf de 40 meter hoge toren heb je een fraai uitzicht over de bosrijke omgeving. Bij helder weer zie je de Alpen gloren. Nabij de uitkijktoren is speelpark Forest Kingdom gevestigd met allemaal speeltoestellen van hout.

Certova Stena

Hier oostelijk van het Lipnomeer ligt een steile vallei vol met brokken graniet. Het beschermde natuurgebied, dat vertaald Duivelse Muur is gedoopt, ontstond door een gletsjer in de ijstijd.  Sommige rotsblokken wegen duizenden kilo’s.  Vanaf de Certova Kazatelna (Duivelse Preekstoel, een riante blik over de vallei.  Volgens de legende probeerde de duivel een dam in de rivier Vltava te bouwen om een overstroming te veroorzaken bij het klooster i n Vyssi Brod.

Ceske Budejovice

Deze studentenstad is de grootste in de regio. De pils Budweiser Budvar is eraan gelieerd. Het bier wordt sinds 1265 gebrouwen en gold voor enige tijd als hofbrouwerij  voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Een bezoek is aan te bevelen, alleen al omdat er een lekkere proeverij aan vast zit.

Veel restaurants, barretjes en koffietentjes brengen het sfeertje aan waarin de bezoeker zich prettig voelt bij het maken van een gastronomische stop.

Hluboka

We hebben het over  een sprookjeskasteel in de buurt van Ceské Budejovice dat de grootste aantrekkingskracht van de regio heeft. De witte torentjes en erkers in Tudor-gotische stijl was lang van de bemiddelde familie Schwarzenberg.

Je kunt er het kostbaar ingerichte interieur bewonderen met gedetailleerd houtsnijwerk en de zeldzame op hout gestookte centrale verwarming. In de Engelse tuin proef je hier de perfectie.

Holasovice

Maar liefst 23 barokke, goed bewaarde  boerderijen geven  dit dorp gezicht. Opmerkelijke 18e en 19e eeuwse gebouwen  vertegenwoordigen de Zuid-Boheemse barok. Het ontvouwt zich als een plattegrond uit de middeleeuwen.

Het staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst. De huizen zijn nog steeds bewoond.

Schwarzenbergkanaal

Dat werd gegraven in de 18e en 19e eeuw. Het was bestemd voor drijvend houttransport. Boomstammen  werden vanuit het Boheemse Woud naar Wenen versleept met behulp van de Donau.

Het kanaal met een lengte van 51,9 kilometer ontspringt in Tsjechië bij de grens met Duitsland en eindigt in Oostenrijk. Het werd in de 19e eeuw als het achtste wereldwonder beschouwd. Is geliefd bij fietsers en wndelaars.  Tijdens het hoogseizoen vinden regelmatig demonstraties ‘Schauschwemmen’ plaats.

Sumava

Siunarské raseliniste  is een veengebied waar vroeger turf werd gestoken. Er loopt een mooi nnatuurpad door dit drassige terrein. Dat voert je langs de Tepla Vltva, een zijtak van de Moldau. Een uitzichttoren middenin het gebied verwent je met een prachtig uitzicht. Je kunt het combineren met andere wandelroutes in het nationale park Sumava, naar Stozec of het Boubin bos. Attractief is een rit met een boemeltje door het natuurpark.

Meer informatie vindt je op de site www.jiznicechy.ez. Brochures en wandelkaarten kan men gratis aanvragen  via Amsterdam@ezechtourism.com

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina