De Tuinen van Appeltern: Objectief en veelzijdig

(Dick van der Veen)

APPELTERN – In de Tuinen van Appeltern komt alles wat met groen te maken heeft samen. Dé locatie waar je kennis verwerft, ideeën op doet, een objectief oordeel krijgt en vermaak vindt. Dat alles vloeit voort uit het gedachtegoed van Ben van Ooijen, die daar in de tachtiger jaren van de vorige eeuw de basis voor legde.

Hij vestigde zich als hovenier maar al snel werd duidelijk dat zijn groene vingers verder reikten. Aangestuurd door een brein, gefocust op organisatie, coöperatie en veelzijdigheid. De eerste gemetselde muurtjes, modeltuinen, folievijvers en plantenborders waren de voorbodes van de Tuinen van Appeltern: een park van 22 hectaren waarin vijftig medewerkers, waarvan vijfentwintig part time, hun aandeel hebben.

Marian Drost - Marketing, PR & Communicatie en Directiesecretaresse -, maakt zich los van haar drukke bezigheden om de verslaggever bij te praten. “Het hoveniersbedrijf is inmiddels in andere handen overgegaan. Er zijn veel  contacten mee. Dat geldt overigens voor alles wat ertoe doet op het gebied van tuinen in ons land. We hebben gemerkt dat het onderwerp tuinen in een wereld waarin alle snel verandert, bij het grote publiek enigszins saai begint te worden, Je moet veel meer ondernemen om een bedrijf als het onze, uit de rode cijfers te houden. We haken daaropin met een scala aan activiteiten.”

Compleet

De Tuinen van Appeltern werken samen met 44 hoveniers uit alle delen van het land. Marian: “Liefst 200 productpartners laten in evenzoveel voorbeeldtuinen zien waar ze voor staan. Daarnaast is breed ingezet op workshops, waarin Ben bijvoorbeeld uitlegt aan starters hoe ze beginnersfouten kunnen voorkomen. Workshops met maximaal 25 deelnemers, om m iedereen aan zijn/haar trekken te kunnen laten komen. We geven aan welke mogelijkheden er zijn bij het aanleggen van een eigen tuin, geven rondleidingen en werken aan plannen om meer groei te creëren. Het geheel is dermate veelzijdig dat je een halve dag kunt rondlopen en dan moet vaststellen nog niet alles gezien te hebben. Kunstenaars op divers terrein brengen hun creativiteit in, met name op het gebied van beelden en tuinmeubelen. Je hebt alle gelegenheid om even uit te rusten op een keur aan banken en stoelen. Voor de kin deren is een ontdekkingseiland met speeltoestellen. Verder een aantal lichtjesdagen die het park een feeërieke sfeer bezorgen. Er zijn mogelijkheden om met nog zeven hectare uit te breiden. Dat is een kwestie van afweging: meer tuinen betekent ook meer onderhoud. Bezoekers komen uit alle provincies en voor een niet te onderschatten deel uit het buitenland, waarbij Duitsland en België het sterkst zijn vertegenwoordigd, maar ook Chinezen en japanners komen een kijkje nemen. Uiteraard vormen de tuinen, met alle in Nederland geproduceerde planten, een hoofdbestanddeel. Restaurant en verkoop completeren het park.

Waardering

Ben van Ooijen ziet zijn verdiensten gewaardeerd met onderscheidingen en prijzen. Het park is tot 30 november geopend. Hoewel de topdrukte in de zomermaanden is met op sommige dagen 800 tot 1.000 bezoekers, is ook het najaar van belang.  Op 24 en 25 oktober Tuinadviesdagen, op 31 oktober online starters dag (De Tuinen van Appeltern trekken jaarlijks drie miljoen mensen via de website), 6 november Kies de juiste bestrating, 7 november Tuinontwerp en 13-14 november Tuingemak.

Tuingerelateerde bedrijven noch particulieren kunnen om ‘Appeltern’ heen.

Het bedrijf is gevestigd aan de Walstraat 2a in Appeltern. Gelegen in de driehoek Oss, Nijmegen, Tiel.

www.appeltern.nl Telefoon 0487-541732.

Openingstijden

Maand oktober: 10.00-17.00 uur

Van 1 tot en m et 10 november: 11.00-17.00 uur

Er is voldoende parkeergelegenheid.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina