Charme offensief van zuidelijk Baden-Württemberg

Een gebied waar cultuur en natuur om voorrang vechten met architectuur als een stevige concurrent en de focus op duurzaam. De mediterrane sfeer doet zich op diverse plaatsen gelden.

Freiburg presenteert zich als stad in het groen met veel aandacht voor duurzaam. Dat blijkt bijvoorbeeld uit circulaire hotels en educatieve locaties  als het Ökostation, het Solar Info Center en het Waldhuis.

Fietsroutes zijn er veilig begaanbaar. Wat betreft de locale producten is de boerenmarkt the place to be. Uiteraard ontbreekt de Lange Rote worst daar niet. Het station, de universiteitsbibliotheek en het gemeentehuis laten zich van hun zon energiekant zien.

In het Quartier  Vauban is gelegenheid voor een persoonlijke rondleiding. Een verkeersluwe buurt met de nadruk op duurzaam wonen en leven.

Met 1.800 zonuren kun je voor de dag komen. Die zetten de stadskunst in een gouden gloed. Denk daarbij aan een mixture van provocerend  beeldhouwkunst en kleurrijke graffiti met de Krokodil als specialiteit.

Over charme gesproken: dat kan de Achertal valleiin het noordelijk deel van het Zwarte Woud niet worden ontzegd. De route beweegt zich door rustgevende bossen, langs wijngaarden van de Kappelrodeck en molendorp Ottenhöfen naar de Hornesgrinde, die 1.164 meter boven het landschap uit piekt.

Er is al doende gelegenheid om te zwemmen, aan een proeverij van (brande)wijn deel te nemen, voor iets sterkers in een distilleerderij te kiezen of een gids bij de arm te nemen voor een wandeltocht. Ook hier lokale specialiteiten in een Gasthaus.

Baden Baden is dé plaats voor wat de Duitsers Auszeit noemen: de momenten om de accu op te laden.  Dat deden ze er 2.000 jaar geleden al: het in balans brengen van lichaam en geest.  Kuuroorden halen het geneeskrachtige water van 2.000 meter diep. Vergeet de Salina zoutgrot niet. De Romeinen dompelden zich al  onder in het water op de plaats van het huidige Friedrichsbad, dat in 1877 werd gebouwd. Het staat vol fresco’s en koepels. Schrijver Mark Twain onderging de bekoring ervan.

Wie wil kan kiezen voor de moderne Caracalla Spa, waar het goed uit te houden is in thermale baden, stoombaden, whirlpools en sauna’s.

De gastronomie in Baden Baden heeft een spanwijdte  van Michelin sterren restaurants tot tavernes en koffiehuizen. Confiserie Rumpelmayer staat bekend om zoete en hartige lekkernijen zoals de linzentaart, Kurgartenkastanjes, Roulettkugeln met truffel en Gugelhopf (tulband.)

Rebland op 6 kilometer afstand van het stadscentrum staat voor het op een na grootste Rieslinggebied,  van Duitsland. Erel favoriete plek voor wijnliefhebbers.

Mainau is niet zo maar een eiland. Het meet 45 hectare, is verknoopt met de Bodensee. Een creatie van  Lennart Count Bernadotte. Wie zichzelf een dienst wil bewijzen kiest als tijdstip om te wandelen voor het vroege uur. Dat ogen de botanische tuinen op z’n mooist. Dat geldt eveneens voor  het barok paleis, omringd door citrusbomen die 150 jaar oud zijn. Je hebt het dan helemaal voor jezelf.

Sigmaringen pronkt met het kasteel van de familie Hohenzollern. Het dateert van 1077. De schuine daken, ronde raamopeningen, uiteenlopende torens en poorten vormen een architectonisch hoogtepunt.

Tijdens een wandeling verteelt een gids er alles over. Je krijgt zo een goed eindruk van de veranderingen die zich in eeuwen hebben voltrokken.

Algehele informatie:  www.visitbawu.com

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina