Argèles-sur-Mer: zee,strand, bergen,cultuur en natuur

De Franse badplaats Argèle-sur-Mer in het departement Pyrénées-Orientales ligt op 25 kilometer afstand van Perpognan en is een half uur rijden verwijderd van de Spaanse grens. Het beroept zich op een breed zandstrand met een lengte van 7 kilometer, een pittoreske haven  en een sfeervol historisch centrum , met een doolhof aan straatjes en op de achtergrond het wandel- en mountainbike gebied Les Albères.

De ligging aan de Middellandse Zee  en de bergen zijn ingrediënten voor een gevarieerde vakantiebesteding.  De plaats voert een blauwe vlag als Europese erkenning voor een schoon en veilig strand.

Daarbij is ook aandacht voor gehandicapten, bijvoorbeeld via deTiralo, een strandrolstoel. Aan de boulevard is tot 31 oktober de gratis fototentoonstelling Argèles Photo Nature te zien. Het thema van de 11e editie is de sneeuwpanter die via 70 illustraties in beeld wordt gebracht. Als tweede thema slangen, griezelig mooi.

Geschiedenis

De kerk van Notre Dames dels Prats (14e eeuw) staat voor een rijke geschiedenis. Vanuit de klokkentoren een riant uitzicht op onder meer het stadje Valmy6. Dat heeft een indrukwekkend art nouveau kasteel, ontworpen door de Deense architect Viggo Dorph Petersen.

In en om de stad zijn zo’n 50 campings gesitueerd. Daarmee bevindt het zich aan de top van Franse badplaatsen. Er is altijd plek op bijvoorbeeld de camping Cataln, camping Europe, camping Albizia en camping Car Park Aire du Soleil die allemaal ook campers verwelkomen.

Voor een uitstapje naar Spanje  zijn Figueres, Cadaqués of Girona geschikte dagbestemmingen.

Wie de benen wil strekken kan Le Sentier du Littoral wandelen. Vertrek vanaf Argèles via het bezienswaardige dorp Collioure naar Port-Vendres. Tijdens de drie uur durende tocht  kom je langs het strand van Racou, het fort Saint-Elme, de windmolen van Collioure en kasteel Royal de Collieure.

Bereikbaarheid

Met de auto vanauit Utrecht is het 1.400 kilometer. Dichtstbijzijnde vliegvelden: Perpignan (25 kilo meter) en Girona (90 kilometer). Er is ook een treinverbinding, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het toch vooral een autovakantiebestemming is.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina