YORK is zoveel meer dan de Minster alleen!

Met de Minster, de grootste Middeleeuws gotische kathedraal in Noord Europa, heeft de stad York een indrukwekkend monument. Goed voor honderdduizenden bezoekers per jaar. Maar er is zoveel meer te zien en te beleven op het gebied van architectuur, cultuur, gastronomie dat een bezoek  rechtvaardigt.  ,Britain’s Most Beautiful City’, zeggen zij-van-VisitYork, zo men wil de VVV en dat nog wel met chocoladeletters. Het is aan de bezoeker om  het waarheidsgehalte ervan te bepalen. Dat het er goed toeven is, je moet selecteren in het bezienswaardige om het allemaal binnen een week te kunnen persen, staat buiten kijf.

Jet2com springt vlug en veilig van Schiphol naar Leeds Bradford Airport. Vanaf het eerste moment bewijst hier de York Pass goede diensten. Ze geeft toegang tot 30 topattracties. Een aai door de kaartlezer en je bent binnen.  Je kunt ze kopen voor 1,2 of 3 dagen.  Email: info@yorkpass.com Telefoon: 01904 554471 , site: www.yorkpass.com

In het Mount Royal Hotel ligt  het regionale zoet aangenaam op de tong. De smaakpapillen komen toch al niets te kort in deze vierdaagse. Na een vluchtige opfrisser volgt de champagne in het Cedar Court Grand Hotel and Spa. Thee met toebehoren geserveerd in  een zilveren servies met dito standaard. Wat het oog niet ziet vertelt Matthew Greenwood van Exploring York over dit eerste vijfsterrenhotel van de stad. Veelvuldig onderscheiden, ooit hoofdkwartier van The North Eastern Railway (NER), geopend in 1906.  Het kreeg in 2007 de huidige bestemming. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hier luxe lekker ligt…

Minster

In 2013 werd een vijfjarige restauratie van de imposante kathedraal afgesloten. De twintig miljoen pond zijn welbesteed. Niet eerder werd zoveel geld in een dergelijk project gestoken. Wat is vijf jaar afgezet tegen de 250 jaar die er versteken om de bouw ervan te completeren. In de crypte kwam een eigentijds informatiecentrum tot stand. De , Dome of Discovery´ staat voor meesterstukken in glas in lood. De senior/gids maakt ons deelgenoot van het hoe en waarom. Een kleurrijk verhaal  dat de periode van de Romeinse garnizoenen  tot de inbreng van staf, geestelijkheid en vrijwilligers anno nu. Een interessante doorloop van interactieve galerijen. De diverse tijdsgewrichten scheiden hun eigen bouwstijl af. Knap  is het beeld dat de bezoeker met inzet van moderne audio krijgt voorgeschoteld. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. De kunstvaardigheden doen je duizelen.  De 108 gerestaureerde en nog te restaureren panelen  van  het Great East Window zullen in de zomer van 2016 opnieuw bevestigd worden.

 Wie meer wil weten kan de site www.yorkminster.org raadplegen., Facebook  (yorkminster.org) of Twitter  (@York_Minster) benutten.

York Viking Centre

Aansluitend dompelen we ons onder in het York Viking Centre. Het voert je naar de stad in het jaar 975. Een dynamische confrontatie met de stad in de 10e eeuw. Je proeft, ruikt, ervaart het leven van alledag in deze opwindende periode. Het komt in een wagon op rails letterlijk op je af.  Je dringt zelfs door tot de privévertrekken. Een attractie die is gebaseerd op nauwgezet wetenschappelijk onderzoek De authenticiteit maakt deze confrontatie extras waardevol. York was hét handelscentrum van de Vikingen. Vooral het ambachtelijk aspect krijgt aandacht.

National Railway Museum

Wat je niet mag missen is  het National Railway Museum. Het grootste in zijn soort in de wereld.  De paradepaarden van het spoor staan hier fraai uitgedost, zoals de Shinkansen Bullet trein en  de Flying Scotsman. Je kunt er boeken voor een rit op deze symbolische ijzervreter. Compleet ingerichte wagens uit lang vervlogen tijden, duizenden voorwerpen, 1.4 miljoen foto’s, 15.000 boeken en 7.000 historische posters.  Het sociale aspect komt  volledig tot ontplooiing. Het museum is vrij toegankelijk. In 2013 werd de Mallard, ’s werelds snelste stoomlocomotief, in de grote hal verenigd  met vijf voorgangers. Twee van de giganten werd overgebracht uit Noord Amerika. Het zicht op onder andere de Dwight D.Eisenhower, Union of South Africa, Sir Nigel Gresley en Dominion of Canada is adembenemend.  Het museum trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers, herbergt meer dan 100 voertuigen.       

Food and Drink

Tussen de bedrijven door laven we ons aan het grootste eet- en  drinkfestijn in Engeland, een tiendaagse die kan worden omschreven als de ode aan de huig. Ze creëren verrukking op straten, in steegjes en op pleinen. De beroemdste  is The Shambles, waarvan gezegd wordt dat  ze zich de oudste winkelstraat van Europa mag noemen. Ze staat als zodanig vermeld in het Domesday Book van 1086. Oh ja, The Merchant Adventurer4s’Hall is een van de oudste gildehallen  in Europa. In 2007 werd het 650-jarig bestaan ervan gevierd.

Breng maag en darmen even tot bedwang  tijdens een wandeling  langs de City Walls. Ze zijn 3,4 kilometer lang, goed geconserveerd en de langste in het land.  Ieder jaar nemen 2,5 miljoen mensen de moeite om ze te belopen. Het vergt 2 uren waarvan je geen  spijt zult kennen. En passant kom je langs/door vijf toegangspoorten en 45 torens.  De muur weegt in totaal ongeveer 100.000 metrieke tonnen. Geen stad kent zoveel historische wandelroutes,

In de Yorkshirw Terrier  proeven we van negen soorten bier met inbegrip van de Guzzler, Yorkshire Terrier en Centurions Ghost. De bijgevoegde ingrediënten zorgen voor evenwicht.

Museum en Chocolate

York is de stad van de chocolade. Hier ontsproot de Kit Kat, Smarties en Aero. De geschiedenis komt tot leven in het Chocolate Museum, waar je proefondervindelijk de stadia doorloopt om aan het eind je eigen creatie-in-zoet te voltooien.  Het verhaal van de chocolade hangt nauw samen met de industriële ontwikkeling. Aan boeken en andersoortige informatie in dit museum geen gebrek.

Yorkshire Museum

In de stad is een brede keur aan musea – liefst dertig - met als kroonjuweel het Yorkshire Museum. Het is de bewaarplaats van historische grootheden/voorwerpen, zoals The Vale of York Viking Hoard, de meeste betekenisvolle Viking in een periode van 150 jaar, het hoofd van het eerste standbeeld ter nagedachtenis van de Romeinse keizer Constantijn de Grote en het beroemde Cawood Zwaard, waarvan er slechts vijf gevonden zijn en veruit het best bewaarde met inbegrip van een mysterieuze inscriptie.  Constantijn is de enige Romeinse keizer die buiten Rome werd gekroond, dat gebeurde in deze stad in 306AD.

Ghost Walk

Het heeft in de loop van eeuwen flink gespookt in York. Daar krijg je huiveringwekkende voorbeelden van tijdens een Ghost Walk met Mark als gids. Hoe bloederig kun je het maken! Je kunt er iedere nacht aan deelnemen om het onherbergzame en het onverklaarbare in te nemen.  Pas op met een gang naar The Black Swan in Peasholme Green waar het spookt als nergens anders.

Er zijn liefst vijftien onderwerpen te noemen die York speciaal maken en nog eens vijftien die je in de omgeving kunt beleven.  Meer er over op de site www.visityork.org of email info@visityork.org

 Helmsley

Er is een aantal redenen te noemen om de schreden naar Helmsley te zetten. In dit geval prefereren we de taxi. The Black Swan biedt met The Gallery een bijzondere plek, die vijf eeuwen lang onafgebroken gastvrijheid biedt. Een eraan gelieerde kunstgalerij die tot de verbeelding spreekt en de oudste is in haar soort.  In dit restaurant  worden de beste ingrediënten uit de wijde omgeving geserveerd. Paul Peters, chef de cuisine, is een geroemd vakman die zijn handen niet omdraait voor een uniek zesgangen menu. Besprenkeld met de beste wijnen van all over the World.

Heel apart ook de tearoom waar vele soorten op een aparte manier worden geserveerd in de daarvoor geëigende kopjes en met gebruik van unieke randapparatuur.  Excellent verklaard gedurende een reeks van vijf jaar.  

Kasteel en ruïne

Van Helmsley naar Castle Howard om daar van de prachtige tuinen te genieten Hier bevindt zich een van de meest  beduidende  beeldenverzameling van Engeland. Een 18e eeuws kasteel in de Courtyard waarvan een voortreffelijke lunch wordt opgediend.

Tenslotte op loopafstand van The Black Swan  Rievaulx Abbey, een  klooster ruïnes in Groot-Brittannië dat internationaal tot de verbeelding spreekt. De audio presentatie brengt je in de sfeer-van-toen.

BEREIKBAARHEID

Auto

Circa 20 minuten van de M1/M62. Regelmatig pendelverkeer (Park and Ride)die van en naar het centrum rijden.  Huurauto: 01904 656161 en 01904 780500

Trein

York ligt aan de East Coast mainline.  In minder van twee uur ben je van Londen in York. De plaats wordt bediend door zowel de Est Coast als Grand Central Trains.  www.eastcoast.co.uk , www.grandcentralrail.com

Vliegtuig

Drie internationale luchthavens: Leeds Bradford, Manchester en Doncaster. Vanaf Leeds Bradford Airport taxi naar Horsforth (7 pond), daarna directe trein  naar York

 (1 uur) Enkele reis 13 pond.

Boot

Hull is de dichtstbijzijnde haven. Een lijndienst  die dagelijks vanuit Rotterdam wordt onderhouden.

Meest recente reacties

19.05 | 08:24

Te bereiken via de schrijver Henk Radstake telefoon 0578 - 617734

18.05 | 13:44

Waar kan ik dat boek aanschaffen?

15.12 | 19:30

Zo dat is effe mooi om te horen, oftewel te lezen. Schitterend Thea, zo'n prachtige onderscheiding zet - letterlijk en figuurlijk - zoden aan de dijk! Namens Fransien en mij van harte gefeliciteerd !

15.12 | 10:51

U heeft ons huis heel mooi op de foto gezet dank daarvoor. (eerste foto in het midden). Banne is een prachtig authentiek dorp waar wij sinds 25 jaar onze gite hebben opgebouwd

Deel deze pagina